96 évesen hunyt el a Recski Szövetség alapítója

Portlandben, 96 éves korában elhunyt Sztáray Zoltán író, újságíró, szerkesztő, közgazda, a Recski Szövetség alapítója.

MNO
2011. 04. 22. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztáray Zoltán 1918-ban született a szilágysági Magyarcsaholyban. 1941-ben a József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Előbb a Magyar Általános Hitelbank és a Salgó-Tarjáni Kőszénbánya tisztviselője, majd a Magyar Állami Szénbányák főrevizora, később az Országos Árhivatal osztályvezetője és alma materének előadója volt. 1948. októberében hamis vádak alapján letartóztatták és internálták.

Előbb Kistarcsára, majd a recski kényszermunkatáborba került. 1953 őszén, a tábor feloszlatása után, utólag bíróság elé állították és titkos tárgyaláson hűtlenség címén öt esztendei börtönbüntetésre ítélték, amit letöltöttnek vettek. (Az ítéletet 1957-ben a Legfelsőbb Bíróság törvénytelennek találta és megsemmisítette.)

Szabadulása után előbb betanított esztergályos volt, majd a Tokodi Üveggyár alkalmazta üzemszervezőként. Sztáray Zoltán részt vett az 1956-os forradalomban és a letartóztatás elől Párizsba menekült. Egyik alapítója és gazdasági vezetője volt a strasbourgi Forradalmi Tanácsnak, majd ennek párizsi irodáját vezette. Utóbbi megszűnte után a Kossuth Alapítvány igazgatója volt New Yorkban, majd a brüsszeli Nagy Imre Intézet főmunkatársa.

1962-től a Kaliforniai Egyetem és számos más tudományos intézmény szociológiai kutatója lett. A Brüsszelben kiadott Szemle, az Új Látóhatár amerikai és később a Recski Tanú folyóiratok szerkesztője volt. Külső munkatársa a Szabad Európa Rádiónak és az Amerika Hangjának. 1979-ben megszervezte a Recski Segélyt és 1981-ben megalakította a Recski Szövetséget. A Szabad Európa Rádió rendszeres szerzője volt.

Sztáray Zoltán április 20-án hunyt el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.