Befejeződik a vár rekonstrukciója

Befejezéséhez közeledik a siklósi vár részleges rekonstrukciója: a létesítmény másfél év szünet után május 27-től fogad újra látogatókat.

MNO
2011. 04. 19. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marenics János (független), Siklós polgármestere a projekt kapcsán tartott keddi konferencián az MTI-nek elmondta, hogy a kivitelezés keretében látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, s egyebek mellett kibővítették a kiállítóhelyiségeket is. A beruházás 1,6 milliárd forintos költségét hazai, európai uniós és a Norvég Alap pályázati forrásaiból fedezték.

A politikus kiemelte: a fejlesztésnek köszönhetően immár légkondicionált kiállítóhelyiségek alkalmassá váltak nagyobb tárlatok megrendezésére, kiemelkedő hazai és külföldi alkotók műveinek bemutatására. A várudvaron rendezett színházi előadásokon, koncerteken egyidejűleg 650 ülő vagy kétezer álló vendéget tudnak fogadni. Erre is alapoznak, amikor célul tűzték ki, hogy a vár látogatottságát a korábbi évi 80-100 ezerről 170 ezerre növelik.

Mint arról Fazekas Gyöngyi, a vár rekonstrukciós munkáiban részt vevő restaurátor az MTI-nek beszámolt, a felújítás során egy Európa-szerte ritkaságnak számító imafülke is előkerült. „Hasonló, falba vájt imafülke legközelebb egy spanyolországi kolostorban található” – mutatott rá a szakember. Felidézte, hogy a ritka építményre még tavaly szeptemberben bukkantak, és először árnyékszéknek, majd egy minaret bejáratának vélték az egyszemélyes fülkét, amely vélhetően a késő gótika vagy a korai reneszánsz idején, a 15. vagy a 16. században épülhetett. Különlegessége még az a tizenhat darab, Jézus életét bemutató miniatűr táblakép, amelyekhez hasonlót eddig csak Csehországban találtak – tette hozzá Fazekas Gyöngyi.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese kitért arra, hogy a siklósi vár felújítása része a nemzeti park, a siklósi, valamint a mohácsi önkormányzat komplex turisztikai fejlesztési programjának. A 80 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt keretében teljesen megújul a mohácsi történelmi emlékhely, Mohácson vízisporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, pincéket újítanak fel, de jut pénz a Duna-parton partfalrendezésre is.

Az igazgatóhelyettes magyarázata szerint minderre azért van szükség, mert ezen látványosságok az 1970-es, 1980-as évek óta veszítettek népszerűségükből. Azt szeretnék, ha a rekonstrukciók és az új élményelemek révén a siklósi vár, a mohácsi emlékhely, de egész Dél-Baranya vonzóbbá válna a turisták számára, akik ezáltal nemcsak egy, hanem több napot is eltöltenének a térségben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.