Erdőt telepítenek Kolontár határában

Teljesen sikerült leereszteni az iszapömlés során erősen lúgos vízzel telítődött kolontári halastavat, a következő hetekben a meder kotrásával folytatódik a mentesítés; Kolontár határában erdőtelepítés kezdődött – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja szerdán az MTI-t.

MNO
2011. 04. 20. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Csaba elmondta, hogy a 27 ezer négyzetméteres vízfelületű mesterséges tó vízszintje a mentesítés megkezdése óta eltelt csaknem két hónapban több mint 2 méterrel csökkent, az átlagosan 3 méter mély tóba a tavaly októberi katasztrófa során 40 ezer köbméternyi vörösiszap került. Kiépítették a fél kilométer hosszú övárkot, amelyen keresztül az átlagosan 12 pH-értékű lúgos vizet a semlegesítő medencébe engedték. A mederkotrást kotróhajó segítségével tudják csak megoldani, mivel a kanalas markológépekkel nem érik át a horgásztó partját, a tó kitisztítása még hetekig eltart – tette hozzá.

A miniszteri megbízott tájékoztatása szerint több mint 60 ezer köbméter, savazással semlegesített vizet engedtek bele a Torna-patakba, a mederből kikotort vörösiszapot a most elkészült szikkasztómedencében ülepítik majd. Szólt arról is, hogy a mentesítésben a legnagyobb nehézséget a tavat tápláló természetes források okozták. Ezek vize a tó fenekén leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve a folyamatos szivattyúzás ellenére is erősen lúgos vízzel töltötte meg a medret. Feltételezések szerint a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van.

A külterületek mentesítésével megbízott szakértő elmondta, hogy a soroksári Duna-ágból kitermelt iszappal végeznek talajjavító kísérletet Devecser határában, az iszapot baktériumtrágyával és szalmával keverve tárcsázzák a talajba. Szabó Csaba közlése szerint a magas foszfor- és szervesanyag-tartalmú iszap hozzájárul a vörösiszap által teljesen kipusztított talajélet visszaállításához, s a Dunából és a Balatonból bőven rendelkezésre áll. A miniszteri megbízott elmondta, hogy a pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. Kolontár határában 7 hektáros állami földterületen védőerdő telepítését kezdte meg, őshonos fafajtákat – ezüstnyár, tölgy, vadkörte – telepítenek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.