Féktelen őrület a körúton – még az ég is megnyílt + Videók + Képriport

Az ember úgy van vele már néhány év óta, hogy hónapokon át csak várakozik, számolja a napokat, hogy eljöjjön újra. És hiába süt ki a nap, nyílnak ki a virágok, addig nem az igazi, amíg színpadra nem lép a Braindogs. Szerdán Budapesten, az egykori Szikra moziban koncerteztek, úgyhogy a számolgatás kezdődhet újra.

Bittner Levente
2011. 04. 15. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékzenekar, ami a még élő művész előtt tiszteleg? Az ilyenre szokták azt mondani, hogy kösz, nem. Aztán az ember véletlenül vagy puszta kíváncsiságból elmegy a Tom Waits-dalokat játszó Braindogs egy koncertjére, és többé nem szabadul: ezt újra át kell élni, lehetőleg azonnal.

Persze a zenészek névsora mindenképpen csábító. 2004-ben az élő legenda életműve előtti egyszeri tisztelgésként állt össze először a magyar bluesélet színe-java – a Quimby két frontembere, Varga Livius és Kiss Tibi mellett Frenk, Varga Laca és Nagy Szabolcs –, kiegészülve a tiszteletbeli magyar gitáros-énekes Ripoff Raskolnikovval, valamint Európa legjobb soul-blues énekesével, az angol Ian Siegallel. Az est hatalmas sikerének köszönhetően az egyszeri alkalom azóta évente megismétlődik, az utóbbi időben többször is.

És hogy mi a titka a sikernek, annak, hogy rajongók ezrei vágják a centit, hogy mikor áll össze újra a szupergroup? Ez szerencsére minden közös estén kiderül, ezen a héten pedig különösen szerencsések a rajongók, hiszen minden napra jutott/jut egy Braindogs-koncert az ország különböző szegleteiben.

A turné budapesti előadásának a Szikra Cool Tour House, az egykori Teréz körúti filmszínház adott otthont szerda este. Bár nyolcra volt hirdetve a buli, mégis mindenki meglepődhetett, amikor fél kilenc után nem sokkal elkezdődött a koncert. Gyakorlatilag telt ház fogadta a zenészeket a székektől megszabadított egykori moziteremben.



Heten vannak, mint a gonoszok. Süt róluk az alázat a zene és Tom Waits iránt. És bár mindannyian vérprofik, mégis igazi örömzenélésként fogják fel az estét, ahol a lényeg nem saját maguk, hanem a közönség szórakoztatása. Az egymás felé küldött mosolyok, a színpadon uralkodó hangulat a táncteret is pillanatok alatt elragadja, percről percre egyre jobban eluralkodik a ritmus. A showman egyértelműen az angol fenegyerek, aki azonban a magától értetődő természetességgel húzódik hátrébb, hogy a többiek is vele együtt ragyogjanak.

Így kerül elő Kiss Tibinél az elmaradhatatlan megafon, vagy perdül táncra Ripoff Raskolnikov. A jó értelemben vett őrület aztán egyik pillanatról a másikra csap át balladába. És ekkor szó szerint megnyílik az ég, hiszen a mozi tetejét elhúzva pillanatok alatt a felhők alatt találjuk magunkat. Ez történik akkor is, amikor Frenk előjön a dobok mögül, és egy szál zongorán eljátssza a Christmas Cardot – nem csak a tetőn beáramló hűs levegő miatt lesz libabőrös az ember háta. Aztán átül a gitárhoz és előadja a Downtown Traint, tovább fokozva a hangulatot.



Amikor Livius is a mikrofonhoz lép és elkezdődik a Down, féktelen őrület lesz úrrá a tánctéren, a talpak pedig félméteres magasságokba emelkednek. Ekkor már kenyérre lehet kenni mindenkit a teremben, legyen egészen fiatal vagy éppen ötvenen túli, egy hullámban mozog. Siegal a Hallelujával szokás szerint megénekelteti a közönséget, aztán jöhet a ráadás, benne a Jersey Girl, mikor több száz torokból szól a sáláláá. Amikor kialszanak a fények és újra kiürül a színpad, hihetetlen űr marad utánuk. A pesszimistábbak már hazaindulnak, de a zenekar az ütemes tapsnak engedve újra visszatér, hogy aztán körülbelül két és fél órával az első hangok felcsendülése után végleg levonuljon.

A maratoni koncert megmutatott mindent, amiért rajongani lehet, vagyis inkább kell a Braindogsért. Aki átélte, újabb életre szóló élménnyel lett gazdagabb, aki kimaradt belőle, még pótolhatja: pénteken Pécsen, szombaton pedig Veszprémben varázsolnak a fiúk. Aztán jönnek a szürke, várakozással teli hétköznapok, egészen a következő turnéig...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.