Feljelentik a három legnagyobb hitelminősítő ügynökséget

A londoni Fitch számításai szerint Portugáliának 60 milliárd eurót kellene kérnie, ha nem számítják bele az elmúlt hónapokban megroggyant portugál bankok szükségleteit. Ezt a rövid lejáratú hitelt 2013-ig kellene visszafizetni, tette hozzá a portugál Expresso című hetilap.

2011. 04. 07. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nouriel Roubini, az úgynevezett „piszkos hitelek” 2007-es bedőlését egy évvel korábban megjósoló közgazdász csütörtökön ismét hű volt melléknevéhez. Mr. Balsors ugyanis kész ténynek veszi a portugál mentőöv megadását, túllépett rajta, és már nem az ő helyzetüket elemzi, hanem a spanyolokért aggódik. Bár a spanyol gazdasági tárca vezetője, Elena Salgado azonnal megnyugtatta Roubinit és a spanyol lakosokat, de a piacok „Mr. Doom” szavait vették készpénznek: emelkedett az országkockázat, és meglódultak a kötvények kamatai is, de a nap végére egyelőre megnyugodott a spanyol tőzsde.

A Jornal de Negóciosban megjelent írás szerint a Goldman Sach’s mintegy Roubininak ellentmondva közölte, hogy minden bizonnyal Portugália az utolsó állam, amelyik segítségre szorul. Az Európai Bizottság is megszólalt, és kizárták a spanyol és portugál helyzet közötti hasonlóságot. Roubini nyilván abból a tényből indult ki, hogy a spanyol bankok és takarékpénztárak több mint 70 milliárd euró hitelt helyeztek ki a most bajba került Portugáliába.

Általános sztrájk a várható elbocsátások ellen

A portugál közalkalmazottak bejelentették, hogy május 6-án megtartják általános sztrájkjukat. A portugál pénzügyi helyzet csak a nap elején javult – sokat erősödött a tőzsde, visszaestek a kötvények kamatai, és némileg csökkent az országkockázat is –, de amikor kiderült, hogy az ügyvezető kormány még mindig nem kért segítséget formálisan az Európai Uniótól, ismét fordított irányba indultak a mutatók – a tőzsdét kivéve.

A nap folyamán megszólalt a jobbközép szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is, aki a június elejére kiírt előre hozott választások egyelőre legnagyobb esélyese. Pedro Passos Coelho Sócrates szerda esti tévébeszéde után valóban megtette azt, amit Sócratesnek ígért lemondása után, vagyis támogatta külső segítségkérését. Ugyanígy tett Aníbal Cavaco Silva is, és felelősségvállalást vár el az összes párttól. Brüsszelben Amadeu Altafaj, az EB szóvivője közölte, hogy nem egyes országok, hanem a piacok kényszerítették ki a portugál segítségkérést.

Portugál per a három legnagyobb hitelminősítő ellen

A csütörtöki nap sem maradt meglepetések nélkül, mert négy portugál közgazdász – José Reis, Manuel Brandao Alves, Manuela Silva és José Manuel Pureza – nagy horderejű lépésre szánta el magát. A jövő héten mindannyian büntető feljelentést tesznek a három legnagyobb hitelminősítő ügynökség, a Fitch, a Standard and Poor’s és a Moody’s ellen, mert megalapozottnak tartják gyanújukat, hogy manipulálták a piacot, vagyis bűncselekményt követtek el. Mint ismeretes, a három hitelminősítő különösen a múlt hét óta folyamatosan, összehangoltan piaci nyomás alatt tartotta Portugáliát, hogy Sócrates szerda este végül bejelentse azt, amire már hónapok óta vártak, a külső segítségkérést.

Forrás: abc.es, elmundo.es, elpais.com, cincodias.com.expansion.com stb. – Spanyolország, jornaldenegocios.pt, dn.pt, jn.pt, expresso.clix.pt, publico.clix.pt, ionline.pt stb. – Portugália

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.