Halálos áldozatokat is követelt az újabb japán földrengés

Már négy halálos áldozata és mintegy 140 sérültje van a csütörtök esti, 7,1-es erősségű japán földrengésnek – közölték pénteken a katasztrófamentők.

MNO
2011. 04. 08. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban két halálos áldozatról szóltak a hírek, de a legfrissebb jelentések szerint négy ember – két nő és két férfi – halála hozható összefüggésbe az erőteljes földrengéssel. Az egyik áldozat halálát áramkimaradás okozta egy kórházban, de volt, aki a földrengés idején sokkot kapott, és ebbe halt bele.

A földrengés Szendai várostól 66 kilométerrel keletre, a Csendes-óceánban, 49 kilométeres mélységben történt, közép-európai idő szerint csütörtök délután fél ötkor. A hatóságok szökőárriadót rendeltek el, amelyet nem sokkal később lefújtak. A nukleáris biztonsági hivatal közlése szerint a térség egyetlen atomerőműve sem szenvedett kárt.

Nem adódtak újabb problémák a két fukusimai atomerőműben, nem mértek a korábbiaknál nagyobb sugárzást egyik üzem létesítményeiben sem. Az Aomori prefektúra egyik, használt nukleáris üzemanyagot tartalmazó tárolója egy ideig hálózati áramellátás nélkül maradt, ezért átálltak generátoros táplálásra. A higasidori atomerőművet is generátorok látták el árammal egy ideig.

A földrengés idején itt karbantartási munkálatok folytak, így a fűtőrudak nem a reaktormagban voltak, hanem az elhasználódott üzemanyagot tároló medencében. Az újabb rengés csaknem egy hónappal az után történt, hogy március 11-én a távol-keleti szigetország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű szökőárt váltott ki. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.