Idén némileg eltér a könyvfesztivál a megszokottól + Képriport

Több mint kétszáz új kiadványt ismerhet meg a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közönsége – hívta fel a figyelmet a négynapos rendezvénysorozat csütörtöki megnyitóján a Millenáris parkban Réthelyi Miklós.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/777967" target="_blank"><strong>• Nagykorúvá vált a fővárosi irodalmi karnevál</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/777662" target="_blank"><strong>• A magyar kultúra elismeréseként érkeznek hazánkba</strong></a>

MNO
2011. 04. 14. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti erőforrás miniszter hangsúlyozta: az immár 18 éves könyvünnep még mindig a minőségi irodalom seregszemléje, idén azonban némileg eltér a korábbiaktól: Magyarország jelenleg az EU soros elnöke, ezért a szervezők mind a 26 másik uniós tagállamot meghívták a könyvfesztiválra. Örvendetes, hogy reneszánszát éli a gyermekirodalom, és hogy nagy számban jelennek meg a kamaszoknak szóló könyvek, hiszen a fiatalokat ebben az életkorban lehet és kell megnyerni az olvasásnak – fejtette ki a miniszter. Réthelyi szerint a fesztiválra megjelent több mint kétszáz könyvújdonság révén a kortárs irodalom trendjeit is nyomon követhetik a látogatók.

Andrulla Vassziliu, az Európai Bizottság kultúráért és oktatásért felelős biztosa is üdvözölte, hogy a budapesti könyvünnep szervezői a soros uniós elnökség alkalmából mind a 26 másik tagállam neves alkotóit elhozták Magyarországra. A kulturális diverzitás alapvető értéke Európának – hangsúlyozta Andrulla Vassziliu, hozzáfűzve: az irodalom az egyik legjobb eszköz ezen diverzitás és a többnyelvűség felfedezésére és értékelésére. Ezért az EU a jelenlegi költségvetési időszakban 400 millió eurót szán a fordítások támogatására, 2007 óta már több mint 2000 kötet idegen nyelven való megjelenéséhez hozzájárulva. A közös értékek erősítését szolgálja az évente odaítélt Európai Irodalmi Díj is, amelynek kitüntetettjeit minden esztendőben a 35 európai ország szerzői közül választják ki – tette hozzá.

Andrulla Vassziliu szerint a könyvkiadók számára komoly kihívást jelent az új technológiák jelentkezése, ettől a kihívástól azonban nem félni kell, hanem kihasználni. Az EU Európai Digitális Agenda néven meghirdetett programja éppen arra szolgál, hogy a földrész kulturális öröksége online is elérhetővé válhasson. Mint a biztos emlékeztetett, az európai 15 évesek ötödének gondjai vannak az olvasott szöveg megértésével, ezért februárban munkacsoport alakult és kampány indult az olvasás örömének propagálására és a szükséges képességek fejlesztésére. Az ünnepélyes megnyitót követően a könyvfesztivál díszvendég írói gálaműsoron ismertették rövid ars poeticájukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.