Izraeli értelmiségiek a palesztin államért

Petícióban követelik a palesztin állam elismerését prominens izraeli értelmiségiek – írja a The New York Times. A megszállás megszüntetése „mindkét népet felszabadítaná, és megnyitná az utat a béke felé” – szól a kiáltvány. David Cameron nem szeretné, ha elődje váltaná Strauss-Kahnt az IMF elnöki székében – tudósít a BBC. A jelenlegi brit miniszterelnök szerint egy olyan személy, aki „nem vette észre, hogy az ország komoly adóssággondokkal küzd”, nem a legmegfelelőbb ember a nemzetközi pénzügyi szervezet élére.

Kovács N. László
2011. 04. 19. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Petícióban követelik a palesztin állam elismerését prominens izraeli értelmiségiek – írja a The New York Times. A megszállás megszüntetése „mindkét népet felszabadítaná, és megnyitná az utat a béke felé” – szól a kiáltvány.

Az aláírók pontos listája egyelőre ismeretlen, mivel kezdeményezésüket hivatalosan csak szerdán jelentik be. Az azonban biztos, a petíció támogatói közt legalább húsz Izrael-díjas és több Emet-díjas értelmiségi is megtalálható – előbbi a zsidó állam legmagasabban jegyzett díja, amelyet a függetlenség napján osztanak ki, utóbbi szintén állami kitüntetés, amelyet a miniszterelnök ítél oda kimagasló művészeti vagy tudományos teljesítményért. Egy bizonyos: a kiáltványt Tel Avivban olvassa majd fel Hanna Maron, az ország egyik legismertebb színésznője, azon a helyen, ahol 63 évvel ezelőtt kikiáltották Izrael függetlenségét.

„Izrael a zsidó nép szülőhazája, itt fejlődött ki annak minden jellegzetessége. Palesztina földje a palesztinok hazája, mely kialakította ezen nép karakterét” – kezdődik a petíció. Az aláírók ezt követően felszólítják a kormányzatot, feleljenek meg az izraeli függetlenségi nyilatkozatban lefektetett cikkelynek, mely kimondja, az ország „segítő kezet nyújt minden szomszédos népnek, a békesség és a jószomszédi viszony jegyében”.

Yaron Ezrahi, a jeruzsálemi Héber Egyetem politikatudósa, az egyik aláíró azt is elmondta a lapnak, a bejelentést szándékosan a pészah hetére időzítették. A zsidó nép rabságból való szabadulásának ünnepén „nem feledkezhetünk meg a palesztinokról” – magyarázza Ezrahi, majd kifejtette, most, hogy az egész arab világ szabadságvágyban ég, különösen fontos, hogy zsidó hangok is támogassák a palesztinok hasonló célkitűzéseit.

Nem ez az első hasonló tervezet: két héttel ezelőtt némileg részletesebb, de lényegét tekintve hasonló kiáltvány látott napvilágot, melyet szintén prominens izraeliek támogattak, és szintén a kétállami megoldás mielőbbi bevezetését szorgalmazta. Az Izraeli Béketerv elnevezésű kezdeményezésben többek között Danny Yatom, a Moszad egykori vezetője és Yaakov Perry, a Sin Bét volt igazgatója is részt vesz.

A békefolyamat egyelőre, úgy tűnik, megfeneklett. A két fél még a tárgyalások kereteiben sem igazán tud megegyezni: az izraeliek elvárják, hogy a palesztinok elismerjék államuk létének jogosságát, azok azonban erre addig nem hajlandók, míg az izraeliek ki nem vonulnak Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből.

BBC (bbc.co.uk)

David Cameron nem szeretné, ha elődje váltaná Strauss-Kahnt az IMF elnöki székében – tudósít a BBC. A jelenlegi brit miniszterelnök szerint egy olyan személy, aki „nem vette észre, hogy az ország komoly adóssággondokkal küzd”, nem a legmegfelelőbb ember a nemzetközi pénzügyi szervezet élére.

„Nem gondolkoztam rajta igazán, de úgy vélem, egy olyan ember, aki nem vette észre Nagy-Britannia igen nyilvánvaló pénzügyi problémáit, nem biztos, hogy a legmegfelelőbb erre a feladatra – nyilatkozta a konzervatív politikus a BBC-nek. – Olyan személy kell, aki valóban ért a gazdasághoz, aki belátja az eladósodás veszélyeit, ahelyett hogy szemet hunyna felettük. Nem egy bukott politikusra van most szükség valahonnan Európából, hanem egy szakértőre, akárhonnan is érkezzen” – magyarázta Cameron, majd hozzátette, lehet, hogy ezúttal indiai vagy kínai személy töltheti be a hagyományosan európaiak számára fenntartott pozíciót.

Strauss-Kahn megbízatása csak jövőre jár le, de mivel a francia szeretne indulni országa elnöki posztjáért, várhatóan még az idén lemond a monetáris alapnál betöltött címéről. Brown legutóbbi közleményeiben többször utalt rá, szívesen elvállalná a posztot – Cameron azonban az egyik legnagyobb európai hatalom vezetőjeként könnyűszerrel keresztülhúzhatja elődje ambícióit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.