„Kiszabadították” Hodorkovszkijt

Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz kőolajkonszern volt főrészvényesét és egykori üzlettársát, Platon Lebegyevet a legfelső bíróság „kiszabadította” a vizsgálati fogságból, vissza a börtönbe – jelentette szombati számában a Kommerszant című orosz lap. Ugyanakkor a Hodorkovszkijt decemberben elítélő Hamovnyiki bíróság újabb munkatársa nyilatkozott úgy, hogy az ügyben nyomást gyakoroltak a bíróra.

MNO
2011. 04. 16. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfelső bíróság ítéletét még nem indokolták, de a vádlottak ügyvédjei szerint a bíróság a Dmitrij Medvegyev elnök által előterjesztett, és a duma által elfogadott eljárásrendi módosításokból indult ki, amelyek szerint a vállalkozói tevékenység keretében elkövetett gazdasági bűncselekmények gyanúsítottjai csak különleges esetekben tarthatók vizsgálati fogságban.

Legutóbb tavaly augusztusban hosszabbították meg a két vádlott vizsgálati fogságát, és ezt minősítette jogsértőnek a legfelső bíróság. Mihail Hodorkovszkijt, egykor Oroszország leggazdagabb emberét és Lebegyevet 2003-ban vették őrizetbe, s 2005-ben nyolc évre ítélték őket. Büntetőtáborba kerültek, de 2007-ben újra vizsgálati fogságba helyezték őket az újabb per kapcsán, s azóta fogházban vannak, ami fegyházat idéző körülményeket jelent, míg az első ügyben korábban, és a második ügyben december végén kiszabott, összesen 14 éves szabadságvesztésüket „elviselhetőbb” büntetőtáborban töltenék.

Hodorkovszkij megjelent a tárgyaláson, s kifejtette, hogy az elnöki módosításokat a bíróságok folyamatosan szabotálják, mert a vizsgálati fogságot nyomásgyakorló, és vesztegetések kicsalására szolgáló eszközként használják. Közben a Hodorkovszkij második ügyében ítélkező Viktor Danyilkin bíró asszisztense után most a Hamovnyiki kerületi bíróság egy újabb alkalmazottja számolt be arról, hogy az ügyben a Moszkvai Városi Bíróság felettes szervként nyomást gyakorolt a bíróra.

Igor Kravcsenko a Novaja Gazeta című ellenzéki lapnak adott interjúban elmondta: Natalja Vasziljeva, a bíró asszisztense korábbi interjújában igazat mondott, Danyilkinra ráerőltették az ügyet, noha előtte sokan elzárkóztak, és ő sem akarta vállalni. A bíró Kravcsenko szerint eleve megmondta: „az lesz, amit mondanak”, s még a bíróság rosszul fizetett munkatársainak prémiuma is az ügy menetétől függött.

Hodorkovszkij és Lebegyev ügyvédei azonnal leszögezték, hogy védenceiknek meggyőződése: az ítéletet még csak nem is Danyilkin írta. A Moszkvai Városi Bíróság viszont haladéktalanul leszögezte, hogy a vádaskodások nélkülöznek minden alapot. Dmitrij Medvegyev elnök utasítására az államfő emberi jogi tanácsadó testülete vizsgálja a Hodorkovszkijék elleni eljárás törvényes voltát, de a vizsgálat eredményének önmagában nem lesz jogi hatása. Vasziljeva meglepő módon visszatért a bíróságra dolgozni, noha interjúja előtt felmondott.

Oroszországban a tömegek nemigen érdeklődnek Hodorkovszkij sorsa iránt, de az első ítélethez képest érzékelhetően csökkent azoknak a száma, akik a második ítéletet is jogszerűnek fogadják el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.