Megismétlődhet-e a „szapporói csoda” Budapesten?

Április 17-én, vasárnap az Olaszország–Spanyolország mérkőzéssel kezdetét veszi a budapesti divízió I-es jégkorong-világbajnokság, amelyet az április 23-i Magyarország–Olaszország összecsapás zár majd le. Ami minket, magyarokat leginkább izgat: vajon megismétlődhet-e a 2008-as „szapporói csoda”? Emlékezzünk: akkor válogatottunk nagy meglepetésre és a honi sportkedvelő közönség legnagyobb örömére feljutott a legjobbak közé, az A csoportba.<br />

Wunderli László
2011. 04. 17. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a 2008-ban Japánban kiharcolt kvalifikáció után Svájcban, az „első vonalban” nem sok babér termett a mieinknek és sajnos visszaestek a divízió I-be, a feljutással a magyar csapat letette a névjegyét, az ország újra felkerült a világ hokitérképére. Az azonnali visszajutás egy év múlva, 2010-ben Szlovéniában sajnos nem sikerült, de most hazai pályán újra itt a lehetőség, hogy megmutassa a válogatott, a legjobbak között van a helye. Magyarország eddig háromszor rendezett hazai pályán divízió I-es világbajnokságot, itthon még eddig egyszer sem sikerült kiharcolni a feljutást.

Az utolsó meccsen dőlhet el

Az első hely megszerzése és vele a kvalifikáció nem lehetetlen feladat. Hatalmas előny a hazai pálya; a Papp László Budapest Sportarénában rendezett világbajnokság magyar meccseire már tavaly decemberben is alig lehetett jegyet kapni, így valószínűleg minden mérkőzésen telt ház várja majd a magyar csapatot. Az ellenfelek sem legyőzhetetlenek, hiszen Dél-Korea, Spanyolország és Hollandia válogatottját nem jegyzik a legjobbak között ezen a szinten, egyedül az A csoportból kiesett és a mihamarabbi visszajutásban reménykedő Olaszország gárdája lehet rágós falat. A magyar válogatott velük játssza a világbajnokság utolsó meccsét, remélhetőleg három győzelem után találkozik majd csapatunk a taljánokkal, és igazi ki-ki meccset vívhat a valószínűleg akkor szintén százszázalékos olaszokkal. Japán az országot ért katasztrófa után úgy döntött, nem küldi el csapatát a viadalra, így egy viszonylag erős ellenfél marad távol a tornától. A nemzetközi szövetség döntése alapján a japánok nem eshetnek majd ki a divízióból, ez a csoport utolsó helyezettjének lesz „osztályrésze”.

A csúcsforma még várat magára

A magyar csapat közvetlenül a világbajnokság előtt öt felkészülési mérkőzést vívott, felemás eredményekkel. A papíron gyengébb horvátokat simán legyőzte, a hasonló erőt képviselő Szlovéniával és Ukrajnával kétszer is összecsapott, de csak a szlovénokat sikerült egyszer megverni, a négy meccsből háromszor vesztesen hagyták el a pályát, ugyanakkor mindegyik vereség alkalmával szoros eredmény született. Bizakodásra adhat okot, hogy a mutatott játék és a papírforma alapján a magyar csapat első három világbajnoki ellenfele nem okozhat problémát, az olaszok elleni találkozóra viszont fel kell javulnia a hazai gárdának.

A magyar válogatott rutinosnak mondható: rengeteg sokat látott „harcossal” vág neki a tornának, főként idegenlégiósokra és a Volán osztrák ligában edződő játékosaira építve. Ted Sator kapitány célja nem lehet más, mint Pat Cortina nyomdokaiba lépni, megismételni a bravúrt és a magyar jégkorongsport szűkös lehetőségeit leküzdve – ha nem is mindig szép játékkal – sok munkával, hatalmas küzdelem árán újra elérni azt, amit Szapporó előtt elérhetetlennek tartottunk. A játékosok hozzáállása – Szuper Levente, a válogatott kapusa például Isten ajándékának nevezi, ha címeres mezben korcsolyázhat ki a jégre –, a szurkolók szeretete, támogatása és a versenyprogram felépítése ehhez adott.

A magyar jégkorong világban elfoglalt helyét, támogatottságát, infrastruktúráját nézve csoda lenne, ha újra a legjobbak között szerepelhetne a nemzeti válogatott. A szurkolók ezreit viszont ez nem érdekli, újra büszke akar lenni erre a csapatra – a játékosok pedig újra át akarják élni azt, amit egyszer már Svájcban, az A csoportban megtapasztalhattak. Egy hetük lesz rá, hogy elérjék céljukat.

A magyar válogatott programja:

2011. április 17., vasárnap 19.30: Hollandia–Magyarország

2011. április 18., hétfő 19.30: Magyarország–Dél-Korea

2011. április 22., péntek 19.30: Magyarország–Spanyolország

2011. április 23., szombat 19.30: Olaszország–Magyarország

Minden mérkőzésre a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.