Mitől pöröghet föl az építőipar?

Az építőipar nagyon fontos terület lehetne a munkahelyteremtés szempontjából. A kisvállalkozások helyzetét nehezíti a hitelképtelenség, illetve a körbetartozás is. Vissza kell szorítani a korrupciót és lehetőséget kell adni azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek értékteremtő munkát végeznek.

Lippai Roland
2011. 04. 16. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, lerakták az Opel új motorgyárának alapkövét Szentgotthárdon, ezzel megkezdődött az Opel 500 millió eurós beruházásának építkezése, amely 2012 végére készül el. A beruházás 5,5 milliárd forint állami támogatásban részesül. A járműipar fejlesztésével több ezer munkahely jön létre.


Időszakos mozgásról lehet szó, a nagy fellendülés még várat magára – mondta lapunknak Csath Magdolna azzal kapcsolatban, hogy a KSH jelentése szerint egy picit emelkedett az építőipari termelés volumene. Ágazati szereplők lapunknak elmondták: az épületenergetikai fejlesztések változásokat hozhatnak. A közgazdász szerint a gazdaság ezen ágának több olyan problémája van, amelyet még nem sikerült teljes mértékben megoldani. Ugyanakkor nagyon nehéz problémakörről van szó – teszi hozzá Csath Magdolna.

A kisvállalkozások helyzetét általában megnehezíti, hogy gyakran nem hitelképesek, ez pedig lehetetlenné teszi számukra a pályázatokon való elindulást, illetve a fejlesztéseket, építkezéseket is. Ez pedig erősen befolyásolja az építőipar teljesítményét is, ahogyan az is, hogy az emberek még nem merik felszabadítani az esetleges megtakarításaikat, amit lakásfelújításra, esetleg építkezésre fordítanának. A kismértékű pozitív kilengésben éppúgy benne lehet a vörösiszap tragédiája okán fellépő bontási, majd építő tevékenység, mint ahogy a Mercedes-gyár vagy éppen az Audi-beruházás által generált építkezések is. A szakember kiemelte: az építőipar nagyon fontos terület lehetne a munkahelyteremtésben is.

Egy felmérésre hivatkozva a közgazdász arról számolt be az MNO-nak, hogy a szektor vállalkozásainak több fő problematikája van. Egyik – nem meglepő módon – a körbetartozások mértéke. A vállalkozások szerint ha legalább kinntlévőségeik egy része nem folyik be, illetve ha a folyamatban lévő munkáikért nem kapják meg az ellenértéket, akkor elbocsátásokra fognak kényszerülni. A hierarchikus viszonyok, vagyis az az állapot, hogy a nagyobb munkák zömét nagy projektcégek, fővállalkozók kapják, amelyek azután az érdemi munkát rendkívül alacsony vállalási díjért adják tovább a kiscégeknek, szintén ellehetetlenítik a kisvállalkozásokat. Ezek a vállalási díjak ugyanis nem teszik lehetővé számukra a fejlődést. Mindez azért is gond – fogalmaz Csath Magdolna –, mert így a cégek nem tudnak élni a Széchenyi-tervben szereplő lehetséges pályázati lehetőségekkel sem, mivel nem hitelképesek.

További gond, hogy a munkahelymegőrzés és -teremtés költségei továbbra is magasak, és azok kitermelése különösen a hazai kkv-k számára nagy gond – teszi hozzá a szakember. „Pedig éppen ezek a cégek lennének képesek arra, hogy az adódó lehetőségek folyamatos és gyors kihasználására vállalkozva embereket vegyenek fel, például azok köréből is, akik akár a szigorodó rokkantságinyugdíj-szabályok, akár a későbbre tolódó nyugdíjkorhatár miatt megjelennek majd a munkaerőpiacon.” Hiszen senki sem gondolhatja azt, hogy ezeknek az embereknek esélyt teremtenének majd az autógyárak bővítése kapcsán létrejövő új munkahelyek. Márpedig munkahelyek kellenek, enélkül ugyanis a fogyasztás növekedése és az adóbevételek emelkedése is nehezen indulhat be, és mindez a GDP gyorsabb növekedését is gátolja – teszi hozzá a szakember. Szerinte „az energiatakarékossági programok – ablak-, ajtócsere, szigetelések – támogatása beindíthat valamilyen mozgást az építőiparban”.

A közbeszerzési tevékenységben a bürokrácia és a korrupció visszaszorítása, és a munkák azon vállalkozások számára való elérhetővé tétele, amelyek a tényleges, értékteremtő munkát végzik, jelentősen javíthatna a helyzeten – hívta fel a figyelmet Csath, aki szerint „végre megoldást kellene keresni a lánctartozások megszüntetésére, és a csalásokat elkövetők elleni törvényes eljárások lefolytatására is”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.