Nőtt a termékforgalom volumene

<p>A KSH adatai szerint a kivitel februárban euróban számolva 27, a behozatal pedig 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képet. Szintén a KSH jelentette: az idei év első két hónapjában emelkedés történt a kereskedelmi szálláshelyek forgalmában is, növekedett a vendégek és a vendégjszakák száma is.</p>

MNO
2011. 04. 08. 7:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban euróban számolva a kivitel 27, a behozatal 20 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest, a külkereskedelmi mérleg 816 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 422 millió eurós javulását jelenti – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján pénteken. Februárban a kivitel értéke 6,650 milliárd eurót (1805 milliárd forintot), a behozatalé 5,834 milliárd eurót (1584 milliárd forintot) tett ki. Az idén január-februárban a kivitel euróértéke 27, a behozatalé 25 százalékkal emelkedett, a külkereskedelmi mérleg 1,217 milliárd euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 361 millió eurós javulását jelenti a tavaly január-februári 856 millió euró aktívumhoz viszonyítva.

Az első két hónapban a kivitel értéke 12,726 milliárd euró (3480 milliárd forint), a behozatalé 11,509 milliárd euró (3149 milliárd forint) volt. A februári kivitel 76, a behozatal 70 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. Januárban a külkereskedelemi termékforgalom volumene jelentősen nőtt, az exporté 21,2 az importé 22,9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, euróban a kivitel 26,1 százalékkal, a behozatal 30,2 százalékkal bővült.

A külkereskedelmi aktívum 400,8 millió euró volt, 61,1 millió euróval kevesebb, mint 2010 januárban. A behozatal éves növekedési üteme euróban utoljára tavaly augusztusban volt 30 százalék fölött, azt követően 18-20 százalék között alakult. Az első havi kivitel értéke 6,1 milliárd euró, 1675 milliárd forint, a behozatalé 5,7 milliárd euró, 1565 milliárd forint volt. Ezzel az export forintértéke már meghaladta, az importé még nem érte el a gazdasági világválság előtti – 2008. év azonos időszaki – szintet.

Tavaly januárban 461,9 millió, februárban 394, 2 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete. Januárban az import 5,8 az export 19,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg februárban 15,6 százalék volt a behozatal éves növekedése, a kivitelé pedig 17,6 százalék. A KSH a részletes adatokat az év első két hónapjáról május 4-én publikálja.

Élénkült a vendégforgalom


Emelkedés történt idén január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák számában is – 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal nőtt. Az idén január-februárban a kivitel értéke 12,726 milliárd euró (3480 milliárd forint), a behozatalé 11,509 milliárd euró (3149 milliárd forint) volt. A forgalom 87 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mindkét hónapban élénkült, amelyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt meghatározó mind a külföldiek, mind a belföldiek esetében. A belföldi vendégek száma összességében 4 százalékkal nőtt, akárcsak a belföldivendég-forgalom; a külföldi vendégek száma ugyanakkor 9,5 százalékkal emelkedett.

Január-februárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33,4 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 45,8 százalékos szobakihasználtsági aránnyal. A négycsillagos házak 38,4 százalékos foglaltságot értek el, a foglaltság 1,1 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-februárban összesen 26 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 milliárd forint volt. A vizsgált időszakban 316 ezer külföldi vendég 824 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Az éjszakák száma egyaránt nőtt 7 százalékkal. A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, Romániából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben a Németországból, Ausztriából, Oroszországból és Csehországból érkezők esetében nőtt.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a négycsillagos kategóriában jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma 11,3, a vendégéjszakáké 9 százalékkal bővült. A többi kategóriában eltérően alakult a vendégforgalom, az öt- és háromcsillagos egységekben kevesebb, míg a két- és egycsillagos szállókban több éjszakát töltöttek el a külföldiek 2010 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának emelkedése – a balatoni és a dél-dunántúli régiók kivételével – mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 415 ezer belföldi vendég 933 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt emelkedett 3,8, illetve 4,4 százalékkal az előző év azonos időszakához mérten. A belföldivendég-forgalom több mint 80 százalékát fogadó szállodákban 7,6 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az év eleji alacsony vendégforgalomnak köszönhetően 17,3 százalékos csökkenés következett be.

A belföldi vendégek számának visszaesése a kilenc turisztikai régióból négyet érintett. A Balatonon eltöltött éjszakák száma január-februárban a külföldiek és a belföldiek esetében 0,5, illetve 7,8 százalékkal emelkedett. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága kissé kedvezőtlen képet mutatott az év első két hónapjában. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent, a wellness-szállodákban – a kapacitásnövekedés ellenére – 5,6 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Budapesten – a megszokott tendenciától eltérően – a belföldi vendégeknek köszönhetően 5,1 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.