Órák múlva megbénulhat a szövetségi kormány

Két napon belül, csütörtök éjjel negyedszer végződött kudarccal az amerikai elnök és a kongresszus két házelnökének az érvényben lévő költségvetés csökkentéséről folytatott tárgyalása; amennyiben péntek éjfélig nem születik meg a kompromisszum, akkor ideiglenesen megszűnik a szövetségi kormányzat egy részének finanszírozása.

MNO
2011. 04. 08. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A novemberi, félidős választások nyomán republikánus irányítás alá került képviselőház korábban megszavazott egy törvénytervezetet, amelynek értelmében még a szeptember 30-ig tartó pénzügyi évben 61 milliárd dollárnyi kiadást kellene lefaragni a büdzséből. A demokraták azt állítják, hogy ebből 34,5 milliárd dollárnyi megszorításba belementek, s erről megállapodás is született. A republikánusok azonban tagadják, hogy létrejött volna az egyezség, és szerdán 40 milliárdnyi költségcsökkentést követeltek.

Barack Obama a Harry Reiddel, a szenátus demokrata párti többségének vezetőjével, John Boehnerrel, a képviselőház republikánus párti elnökével és Joe Biden alelnökkel csütörtök éjjel lefolytatott válságtanácskozás után mérsékelt derűlátásnak adott hangot, rámutatva, hogy a csökkentési tételekkel kapcsolatosan közeledtek az álláspontok, s hogy a két házelnök kabinetjének tagjai az éjszaka folyamán megpróbálnak egyetértésre jutni a néhány fennmaradt „nehéz kérdésben”. Az elnök kijelentette, hogy nem érez „vad optimizmust”, valamint hogy meghagyta Reidnek és Boehnernek: péntek reggel jelentsék neki, hogy sikerült-e megállapodásra jutniuk. A tárgyalófelek egyike sem bocsátkozott részletekbe.

Amennyiben nem születik meg a megállapodás, akkor a mintegy 4 millió szövetségi alkalmazott közül mintegy 800 ezernek – beleértve a külföldi háborúkban harcoló katonákat – szombattól felfüggesztik járandósága kifizetését. A nem létfontosságúnak ítélt kormányzati intézmények munkája a megegyezésig leáll. Hasonló esetre legutóbb 15 éve volt példa, amikor a demokrata párti Bill Clinton elnök állt szemben a kongresszussal, amelyben akkor mind a szenátus, mind a képviselőház a republikánusok kezén volt.

Harry Reid az esti megbeszélés előtt 50 százalékra becsülte a megegyezés esélyét, rámutatva, hogy a demokraták már minden olyan, a republikánusok által követelt büdzsécsökkentésbe beleegyeztek, amelyet megengedhetőnek tartottak. A szenátusi többség vezetője az immár több tucat képviselővel és szenátorokkal is rendelkező, ultrakonzervatív Tea Party mozgalmat vádolta meg azzal, hogy az ország érdekeit figyelmen kívül hagyó, ideológiai nyomást gyakorol a republikánus vezetésre. (A keményvonalas jobboldal egyebek mellett az abortusz közpénzből való finanszírozása, valamint több környezetvédelmi költségvetési tétel eltörlését követeli.)

A nap folyamán korábban a republikánus többségű képviselőház olyan határozatot fogadott el, amely 12 milliárd dollárnyi lefaragás fejében egy héttel meghosszabbítaná a megegyezés határidejét, és az költségvetési év végéig biztosítaná a Pentagon teljes büdzséjét. Obama azonban jelezte, hogy amennyiben a tervezet eljut az íróasztaláig, akkor meg fogja azt vétózni, mert az elmúlt hetekben már két hasonló, rövid távú, halogató kompromisszum született, s az elnök végleges megegyezést szeretne. A nem létfontosságúnak ítélt feladatokat ellátó szövetségi alkalmazottakat már csütörtökön figyelmeztették: elképzelhető, hogy munkájukra ideiglenesen nem lesz szükség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.