Sokfejű sárkány: a pártvezetésnek is elege van Gyurcsányból?

Folytatódó belháború, növekvő Gyurcsány-ellenesség – így értékelték politológusok azt, hogy Gyurcsány egyre izmosodik a pártban, s hatalomátvételre készül. Egy kiszivárgott belső felmérés szerint Gyurcsánynak másfélszer annyi híve van, mint a jelenlegi – éppen egyfajta országjáráson turnézó – pártelnöknek. Alapvető különbségek vannak Mesterházy és Gyurcsány jövőképe között.

Kovács András
2011. 04. 07. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő februári kongresszusig mindenképpen hidegháború lesz a szocialista pártban, azonban akkor a Mesterházy- és a Gyurcsány-féle vonal között el kell dőlnie a küzdelemnek – mondta el az MNO-nak Kiszelly Zoltán politológus. A szakértő rámutatott arra is, hogy jelenleg fegyverszünet van a két fél között, de a bukott miniszterelnök a háttérben folyamatosan építkezik.

Mint ismert, a Hír Televízió szerdán adott hírt arról a belső felmérésről, amely szerint Mesterházy Attilának rosszul áll a szénája a frakcióban támogatottság szempontjából. Mindemellett a Hír Televízió az MSZP vezetéséhez közel álló forrásból úgy értesült, hogy Gyurcsányék az alkotmányozás bojkottját használják ki a hatalomátvétel előkészítésére. Mint ismert, a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra azt az eltitkolt alkotmánytervezetet, amelyet a szocialisták még kormányzásuk alatt alkottak meg, s amelyek a szocialisták érvelését hiteltelenné tették.

Egyébként Mesterházy Attila és csapata éppen „körúton” van, s úgynevezett részországgyűléseken tájékoztatják a lakosságot arról, hogy az ő olvasatuk szerint mi történik az országban. Szerdán Győrben tettek hitet a haladás és a modernizáció mellett. Itt egyébként jelen volt Molnár Csaba is, aki Gyurcsány Ferenc egyik legfontosabb harcostársa, a február végén megalakult Demokratikus Koalíció platformjának alelnöke.

Kiszelly szerint ha februárig erőteljesen zajlanának a belharcok, akkor a Fidesz lépései ellen sokkal gyengébben tudnának fellépni, és a Jobbikkal szemben is hátrányba kerülhetnek. Az építkezést jól mutatja, hogy Gyurcsány a választókerületekben is erős aktivitást mutat, és a Táncsics Akadémián zajló képzés is egy politikusi hátországot biztosít a későbbiekben számára, ami ad egy mozgalmi jelleget is a szervezkedésnek – tette hozzá. Míg Mesterházy és a mögötte állók egy karakteres baloldali pártban gondolkoznak, addig a volt miniszterelnök egy gyűjtőpártban gondolkozik, és szeretne maga mellé integrálni egy sokkal szélesebb összefogást – mutatott rá a politológus.

Kiszelly Gyurcsány taktikája kapcsán felidézte, hogy 2005-ben, míg a párt Szili megválasztásával volt elfoglalva, addig ő csöndben átvette a hatalmat a párt választási bizottságában, amely a kampány koordinálásáért felelt. Ez egy tipikus gyurcsányi elterelő hadművelet volt – vélte a politológus.

Nem erősödik Gyurcsány Ferenc, sőt, az előkerült új alkotmány kapcsán – amelyet még párttársai elől is titkolt – újra fölerősödött a Gyurcsány-ellenesség a jelenlegi vezetésben – mondta el lapunknak Zárug Péter Farkas, aki szerint ez „sikeresen annullálta mindazt, amire a pártvezetés bazírozott, vagyis hogy totálisan szemben áll a mostani alkotmánnyal”, azon az alapon, hogy nincsen alkotmányozási kényszer ma Magyarországon. A politológus szavai szerint bár ez az alapállás hamis, Gyurcsány belülről robbantotta szét megint az MSZP frontvonalait. És újra világossá vált, hogy sokfejű sárkány az MSZP, amelyik összevissza köpi a lángokat – teszi hozzá Zárug, aki szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy ezek az akciók alkalmasak-e egy újbóli pártelnökség megszerzéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.