Szili még gondolkodik

Szili Katalin szerint az alaptörvény feladata az emberek biztonságérzetének erősítése, így az alkotmányban kell kimondani, hogy az állam előmozdítja a szociális jogok érvényesülését. A független országgyűlési képviselő kapcsolódó módosító javaslatainak bizottsági elutasítása után még gondolkodik rajta, hogy azok befogadása nélkül támogatná-e a kormánypártok alaptörvény-tervezetét.

MNO
2011. 04. 05. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus, a nemzeti konzultációs testület tagja kedden sajtótájékoztatón kiemelte: a szociális biztonsághoz, a munkához és a lakhatáshoz való jog biztosítására nem elég törekedni, ezt az állam feladataként szükséges meghatározni az alkotmányban. Szólt arról is, hogy egy 21. századi alkotmánynak tartalmaznia kell a harmadik generációs szabadságjogokat, így például az egészséges környezethez fűződő jogot. Kapcsolódó módosító javaslatait ismertetve fontosnak nevezte, hogy a környezeti kár okozóját helyreállításra kötelezzék, illetve hogy az alkotmány biztosítsa: mindenkinek joga van arra, hogy tájékoztatást kapjon a környezet állapotáról.

Kitért arra, hogy miután a kormánypártok nem támogatták a kétkamarás parlament felállítását, kezdeményezte a társadalmi párbeszéd intézményesítését kormányzati és önkormányzati szinten. Hangsúlyozta azt is, hogy véleménye szerint meg kell őrizni a kisebbségi ombudsman és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának szakmai önállóságát.

A politikus 21 kapcsolódó módosító javaslatot nyújtott be a Fidesz–KDNP alaptörvény-tervezetéhez, amelyek közül az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége kedden egyet sem támogatott. Arra a kérdésre, ezután hogyan viszonyul az alkotmányjavaslathoz, Szili Katalin úgy válaszolt: neki és az általa elnökölt Szociális Uniónak is el kell gondolkodnia arról, hogy „támogatható-e így ez az alkotmány”.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: a határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban az a legfontosabb, hogy sikerüljön konszenzust kialakítani annak mikéntjéről, megelőzve, hogy ismét olyan pártpolitikai megosztottság alakuljon ki, mint a kettős állampolgárságról szóló népszavazás előtt. Hozzátette: a részletekről még korai beszélni, hiszen egyelőre az sem ismert, hogy a kétszáz tagú parlament képviselőit milyen szabályok szerint választják majd meg.

A 2010 októberéig az MSZP frakciójában ülő Szili Katalin ugyancsak újságírói érdeklődésre közölte: nem ismerte a 2006-ban az igazságügyi minisztérium által kidolgozott alkotmánytervezetet, s arról a szocialista képviselőcsoport ülésein sem volt szó. A javaslatot nem kívánta minősíteni, beszélt ugyanakkor arról, hogy az alkotmányozás szükségességét házelnökként már nyolc évvel ezelőtt felvetette, de az ehhez szükséges „politikai konstelláció” akkor hiányzott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.