Ugró Miklós: Az első írott alkotmány

MNO
2011. 04. 16. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen a dolgozók mindenféle szabadságjog áldásából bőségesen részesültek, de csak ők. Csak a proletároknak járt a sajtó- és szólásszabadság, a gyülekezési, a felvonulási, az egyesülési és szervezkedési jog, a szabad út a művelődéshez, a burzsoákat kizárták mindebből. Viszont a proletárok a nemzeti hovatartozásuktól függetlenül minden jogot élvezhettek. „A Tanácsköztársaság a világ proletárjai egyesülésének gondolatát hirdeti, és ezért minden külföldi proletárnak megadja mindazokat a jogokat, amelyek a magyar proletárt megilletik […] A Tanácsköztársaságban minden külföldi forradalmárnak menedékjoga van.” Magától értetődik, hogy a dolgozók igazi lelkiismereti és vallásszabadságát is a Tanácsköztársaság adta meg azáltal, hogy elválasztotta az egyházat az államtól, az iskolát az egyháztól. Az iskolákban betiltották az órák előtti imádkozást, helyette a Marseillaise-t és az Internacionálét kellett elénekelni. (Az egyik a francia, a másik a szovjet állam hivatalos himnusza volt.)

(Magyar Nemzet, 2011. április 16.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.