100 éves lett volna az óriás + Képek

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Ernesto Sábato világhírű argentin író, festő és elkötelezett értelmiségi, a huszadik századi argentin irodalom utolsó élő legendája, a katonai diktatúra „elszámoltatója”.

MNO
2011. 05. 01. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három megjelent regénye közül az első, Az alagút (1948), amelyet 1987-ben magyarul is kiadtak a Modern könyvtár sorozatban, az egzisztencializmus klasszikusának számít. A fizikusból lett író 1984-ben megkapta a spanyol ajkú világ legrangosabb irodalmi kitüntetését, a spanyol Cervantes-díjat, amelyet előtte csak egy argentin szerzőnek ítéltek oda, Jorge Luis Borgesnek. Nemcsak íróként és festőművészként vált azonban híressé, hanem politikai aktivistaként is.


A katonai diktatúra utáni első polgári elnök, Raúl Alfonsín felkérésére 1983-ban elvállalta annak a tényfeltáró bizottságnak a vezetését, amely a katonai diktatúra idején történt politikai gyilkosságokat, kínzásokat, jogsértéseket, az eltűntek sorsát vizsgálta, és tanúvallomások alapján elsőként foglalta jegyzőkönyvbe a hadsereg által elkövetett jogsértéseket.


Fotók: Reuters


Az ötvenezer oldalnyi jegyzőkönyv alapján Sábato által összeállított, Nunca más (Soha többé) címmel világszerte ismertté vált jelentés, a „borzalmak jegyzőkönyve”, a mai napig a legfontosabb dokumentuma a katonai diktatúra (1976–1983) alatt elkövetett jogsértéseknek, és a tettesek elleni számos per alapjául szolgált. Sábato június 24-én töltötte volna be századik életévét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.