A 18-as magyar barakknál is emlékeztek

A lengyelországi Auschwitzban emlékezett meg hétfőn a nemzetközi Élet Menete Alapítvány a holokauszt áldozatairól, a szervezők meghívására ezen részt vett Rogán Antal fideszes parlamenti képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere, aki a 18-as magyar barakknál mások mellett beszédet mondott.

MNO
2011. 05. 02. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi Élet Menete Alapítvány minden évben elzarándokol Auschwitzba. Az idén mintegy százan, köztük nem zsidó iskolák hallgatói, valamint roma gyerekek is. A résztvevők végigjárták a tábor különböző részeit, a krematóriumot, a vesztőhelyet, az akasztóhelyet, majd az úgynevezett siratófalnál köveket helyeztek el, így emlékezve az áldozatokra.

Magyarországon 1944. április 16-án kezdődött a magyarországi zsidók gettóba zárása. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt mintegy 600 ezer magyarországi zsidót gyilkoltak meg. A vészkorszak idején világszerte mintegy hatmillió üldözöttet öltek meg.

Az auschwitzi 18-as számú magyar barakknál előbb Verő Tamás rabbi mondott beszédet, majd Rogán Antal. A fideszes képviselő – mint az MTI-nek később telefonon beszámolt róla – hangsúlyozta, hogy az auschwitzi, birkenaui tábor az embertelenség megtestesítője, ahol iparszerű megsemmisítések zajlottak. Ezek az események felfoghatatlanok voltak a maguk idejében, és azok idestova három emberöltő után is. Felidézte a vasárnap boldoggá avatott II. János Pál pápa éppen Auschwitzban mondott szavait, amelyek szerint a meggyilkoltak szörnyű sorsa a jelképévé vált annak az eltévelyedésnek, amelybe az ember sodródhat, ha isten elfordul. A holokauszt ebben az értelemben az egész emberiség számára érvényes példázattá vált, mert ebben a történetben világosan kettévált a jó és a gonosz.

Kettős feladatunk van

Rogán Antal szólt arról is, hogy a jelen helyzetben „kettős feladatunk van: fenntartsuk azt az erkölcsi rendet, amelyben ez a népirtás többé nem ismétlődhet meg, hiszen maga a népirtás az érvényes erkölcsi rendnek mond ellent, másrészt emlékeznünk, küzdenünk kell azért, hogy mindez természetesen soha többé ne térhessen vissza”. A polgármester szerint ebben a jövő generációinak különösen nagy a jelentőségük, hiszen most még köztünk vannak a holokausztnak a túlélői, de 10-15 év múlva túlélők már nem lesznek, csupán a mostani nemzedékek adhatják tovább a táborokban történtek borzalmát az utódaiknak.

A megemlékezésen Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a magyar történelemnek Mohácsnál nagyobb temetője Auschwitz. Az ártatlanul meggyilkoltak tudása, tehetsége, szorgalma, derűje, alkotásuk piciny és nagy hagyatéka roppant hiányzik az utódok, a társadalom életéből. „Jó volna megfogadni: soha többé Auschwitzot!” Hozzátette, hogy az élet menete a remény nagyszerű zarándoklata. „Mert tudjuk: aki ezt a tábort akár egyszer is látta, az már pontosan megérti az emberi sors lényegét. Ugyanis Auschwitz a pusztítás és a pusztulás szinonimája” – hangsúlyozta Zoltai Gusztáv.

A megemlékezés gyászimával, kaddissal ért véget. A magyar résztvevők ezt követően – csatlakozva az 53 országból érkezettekhez – együtt indultak Birkenauba, azon az útvonalon, amely a második világháborúban a halál menete volt, ami most viszont az élet menete. Az ottani nemzetközi megemlékezésen Hájim Topol színművész, a Hegedűs a háztetőn című amerikai zenés film főszereplője szól az egybegyűltekhez, majd Meir Lau, a jeruzsálemi Jád Vásem Intézet elnöke, Izrael volt országos főrabbija emlékezik meg az áldozatokról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.