A célok megvalósítását szolgálja a külgazdasági stratégia

A külgazdasági stratégia fő célja, hogy a külgazdaság prioritásainak kijelölésével, eszközeinek finomhangolásával hozzájáruljon a kormány növekedési, egyensúlyi és foglalkoztatási céljainak megvalósításához a 2011–2015 közötti időszakban – tartalmazza a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján szerdán közzétett közgazdasági stratégia szakmai vitairata.

MNO
2011. 05. 11. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyeztetésre bocsátott dokumentum rámutat arra, hogy a kis- és középvállalkozói szektor közvetlen exportból való részesedése elmarad az uniós részaránytól. Egy 2010-es uniós felmérés szerint az EU-27-ekben a kkv-k 25 százaléka exportált egy alkalommal a felmérést megelőző három évben, a magyar átlag eközben 18 százalékot tett ki.

A dokumentum kiemeli ugyanakkor, hogy a magyar többségi tulajdonú vállalkozások exportjából a kkv-k részaránya eléri a 45 százalékot, vagyis a magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások exportjának mintegy felét ez a szektor bonyolítja le. Rögzíti a vitairat egyebek között azt is, hogy a magyar gazdaság exportképességének és kiviteli teljesítményének javítása igényli az állam fokozott szerepvállalását több területen is, például az export földrajzi diverzifikációjának elősegítését erőteljes gazdasági diplomáciával.
A stratégia három irányt jelöl meg a külkereskedelmi kapcsolatok földrajzi diverzifikációra: az erőteljes keleti nyitást, az erős rácsatlakozást a nagy európai exportőrökre, valamint a Kárpát-medencei Gazdasági Együttműködést. A külgazdasági stratégia vitaanyaga a fő feladatok között említi a közvetlen külföldi tőkebefektetések ösztönzését is. A befektetésösztönzés területén is az Új Széchenyi tervben kijelölt ágazatok – az egészségipar, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a biotechnológiai ipar, a járműipar, a megújuló energiák hasznosítására irányuló iparágak és a zöldgazdaság fejlesztése, a nemzeti kulturális örökséghez kapcsolódó turisztikai szolgáltatások, a logisztika, a regionális szolgáltató központok létesítése, a kutatás-fejlesztési beruházások – élveznek prioritást.

Az exportképesség megteremtését szolgáló új programok, intézkedések között a vitairat kiemeli a kereskedőház intézmény kialakítását, a képzéseket segítő exportakadémiát, az „Export házhoz jön” programot, az exportőrök adatbázisának összeállítását, a konzorciális együttműködések, klaszteresedések elősegítését, valamint a beszállítói kör erősítését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.