A spanyolok „sportot űznek” a politikából

A katalán La Vanguardia is felfigyelt egy érdekes jelenségre a vasárnapi helyhatósági és részleges tartományi választások kapcsán, ugyanis egyre több volt sportolót jelölnek fontos és kevésbé fontos posztra a politikai pártok. A portugál Correio da Manhá közölte az exkluzív riportok rovatában a szívszorító tényt, hogy szülőképes nők az anyagi nehézségek miatt felajánlják petesejtjüket a meddő nőknek.

2011. 05. 22. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lavanguardia.es, marca.com – Spanyolország

A spanyol sportlapnak, a Marcának és a katalán La Vanguardiának is feltűnt, hogy milyen sok élsportoló jelöltette magát a választásokon. Például a volt magasugró, a kantábriai Ruth Beitia már negyedik éve indul a Néppárt (PP) helyi színeiben. Ő az első spanyol magasugró, akinek sikerült teljesítenie a két méteres magasságot. Albert Jorquera, a Barca volt kapusa a tavaly november óta kisebbségben kormányzó katalán kereszténydemokrata-liberális pártszövetség, az Összetartás és Unió (CiU) listáján szerepel Gironában. A drágakőcsiszoló végzettségű volt sportoló az ékszerész szülők pályáját folytatja, és most tizedik a város pártlistáján. Egy másik politizáló focista, Miquel Reina, az Atlético volt hálóőre, a válogatott cserekapusának, Pepe Reinának az édesapja, aki Córdobában a Néppárt (PP) listáján kapott helyet. Érdekes összecsapásnak lesznek szemtanúi a választók Barcelona egyik településén, ahol Jesús García Bragado, az 50 kilométeres távgyaloglás volt világbajnoka a Néppárt képviseletében indul Sant Adriá de Besòs polgármesteri helyéért. Ellenfele a katalán szocialista párt (PSC) jelöltje, a kétszeres olimpiai bajnok tornász, Gervasio Deferr lesz, de nem egyenlő küzdelemben, mert a még csak 30 éves tornász csak a 21. a pártlistán. Egy többszörös világbajnok kerékpározó-rokon is a plakátokról mosolyog, mivel a kilencvenes évek ötszörös Tour de France-győztese, Miguel Induráin testvére, Prudencio a navarrai jobboldal, a Navarrai Néppárti Unió (UPN) igen esélyes parlamenti képviselőjelöltje. José Javier Hombrados neve a kézilabdát kedvelők körében cseng ismerősen, ő a spanyol nemzeti válogatott és a Ciudad Real csapatának kapusa, és ha a politika porondon is jól szerepel, a hét éve kisebbségben kormányzó szocialisták (PSOE) képviselője lehet a Kasztília-La Mancha-i autonóm parlamentben.

cmjornal.xl.pt – Portugália

A portugál napilap szombati exkluzív írásában a petesejt-adományozás megugrásával foglalkozott. Ugyanis a gazdasági válság súlyosbodásával azt tapasztalják a szülészeti klinikák, hogy az anyagi nehézségek miatt valósággal megrohanják őket a petesejtjüket felajánló szülőképes korú nők. A CM munkatársa felkereste az egyik legnépszerűbb klinikát, és megtudta, hogy hetente négy donor keresi fel őket, hogy 650 euróért saját mintát adjon olyan nőknek, akik valamilyen ok miatt nem képesek természetes módon gyermeket vállalni. A donációs törvények szigorúak és egy 18–35 éves nő csak háromszor lehet donor. Filomena Goncalves, a Portugál Termékenységi egyesület (APFertilidade) helyettes vezetője nem csodálkozik az adományozók megnövekedett számán. Mindig létezett a termékenység problémája, és válság idején természetesen többen próbálnak ebből némi pénzt előteremteni. De ez nem lehet foglalkozásszerűen űzni, és példának hozta fel az Egyesült Államokat, ahol a diáklányok ebből fizetnék tanulmányaikat, ha jó donorok lennének. Goncalves szerint a 650 euró „jó ár”, bár elismerte, hogy vannak olyan országok – például a szomszédos Spanyolország –, ahol többet, mintegy 900 eurót fizetnek érte. Az egyik ilyen donorbefogadó fővárosi, lisszaboni klinika a Cemeara, ahol az igazgatónő, Maria José Carvalho nem a szűkös anyagi helyzetnek, hanem „jó reklámjuknak” tulajdonítja a megnövekedett adományozók számát. De azért elismerte, hogy karácsony táján különösen nagy a „forgalmuk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.