Átadták az akadémiai díjakat

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át hétfőn, az MTA 181. közgyűlésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, valamint az Arany János-életműdíjat.

MNO
2011. 05. 02. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTA elnöksége a legrangosabb elismerést, az Akadémiai Aranyérmet Király Tibor akadémikusnak, Széchenyi-díjas jogtudósnak, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara professor emeritusának ítélte, aki „hosszú és gazdag életpályája során a bűnügyi tudományok számos területén alkotott maradandót, és akinek szakmai-tudományos tevékenysége meghatározó módon befolyásolta a tudományterületek humanista társadalmi értékeken alapuló koncepciójának kialakítását”.

Kiemelkedő tudományos munkásságuk elismeréseképpen 12 kutató részesült Akadémiai Díjban: Bíró László Pétert, az MTA doktorát, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete osztályvezetőjét a szén nanocsövek kutatása területén végzett megalapozó tevékenységéért, továbbá a bioinspirált anyagok multidiszciplináris kutatási területének magyarországi meghonosításáért ismerték el.

Csuzdi Csabát, az MTA doktorát, az MTA–Eötvös Loránd Tudományegyetem Zootaxonómiai Kutatócsoportja és a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos tanácsadóját a Kárpát-medence talajfaunájának kutatásában elért kiemelkedő eredményeiért tüntették ki.

Döme Balázst, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosát az apelin nevű peptid klinikai onkológiai jelentőségének leírásáért, Hohman Juditot, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárát pedig a biológiailag aktív növényi anyagok izolálása és szerkezetvizsgálata terén elért kiemelkedő eredményeiért ismerték el.

László Jánost, az MTA doktorát, az MTA Pszichológiai Kutatóintézete tudományos tanácsadóját a hazai narratív pszichológiai kutatási irányzat megalapozásáért tüntették ki, Lukács Lászlót, az MTA doktorát, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága főmuzeológusát, a Kodolányi János Főiskola egyetemi tanárát pedig a Sárfőtől Mezőföldig Táj- és népkutatás Fejér megyében című, 2009-ben megjelent könyvéért ismerték el, amely Fejér megye eddigi legteljesebb néprajzi bemutatása.

Molnár Lajost, az MTA doktorát, a Debreceni Egyetem Matematikai Intézete egyetemi tanárát, tanszékvezetőjét az úgynevezett nem-lineáris megőrzési problémák vizsgálatának kezdeményezésében játszott úttörő szerepéért ismerték el, amellyel napjainkra megalapozta a terület fő kutatási irányát.

Percz Bélát, az MTA doktorát, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete igazgatóhelyettesét az elektronikus eszközök és technológiáik anyagszerkezeti alapjainak meghatározásában elért kiemelkedő tudományos eredményeiért, Popp Józsefet, az MTA doktorát, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgató-helyettesét a magyar agrárstratégia kialakításában meghatározó tanulmányaiért díjazták.

Rudas Tamást, az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanárát a kategoriális adatok elemzése és a log-lineáris modellek illesztése területén végzett kimagasló tudományos munkájáért ismerték el.

Megosztott Akadémiai Díjban részesült Tóth Gyula, a műszaki tudomány kandidátusa, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense és Völgyesi Lajos, az MTA doktora, a BME egyetemi tanára a Föld matematikai alakja, a geoid magyarországi felületdarabjának nagy megbízhatóságú és részletességű meghatározásában elért elméleti, kutatási és gyakorlati eredményeikért. Akadémiai Újságírói Díjban részesült Herzka Ferenc független dokumentum- és portréfilmes szerkesztő, rendező az MTA kutatóintézet-hálózata tevékenységének közérthető bemutatásáért, a magyar kutatók teljesítményének népszerűsítéséért.

Az Akadémia Vezetői Kollégiuma Wahrmann Mór-érmet adományozott Lepsényi Istvánnak, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatójának a pneumatikus fékrendszerek, az elektronikus vezérlőrendszerek és a szoftverrendszerek fejlesztésében való aktív részvételéért, a műszaki és természettudományok fejlesztési programjaiban vállalt kezdeményező szerepéért.

A külhoni magyar tudósok elismerésére alapított Arany János-életműdíjat 2011-ben az MTA elnöksége Feszt Györgynek, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanárának adományozta az erdélyi magyar tudományos élet, valamint a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés előmozdításában elért kimagasló érdemeiért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.