Basescu először látta elégedettnek az IMF küldöttségét

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött új, elővigyázatossági hitelmegállapodás értelmében Románia e hitel első részleteként 475 millió eurót kaphat – mondta hétfőn Bukarestben Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője.

MNO
2011. 05. 09. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztségviselő sajtóértekezlet keretében ismertette az április 27-én kezdődött és hétfőn zárult bukaresti tárgyalásainak eredményét. Ezek során a nemzetközi pénzintézet küldöttsége a román partnerrel együtt mérlegelte az új hitelszerződéssel kapcsolatos szempontokat. A szándéklevél tervezetét szombaton fejezték be, majd a delegáció Traian Basescu elnökkel folytatott megbeszéléseket. Az új hitelszerződés elővigyázatossági típusú, vagyis Bukarest csak abban az esetben nyúl a pénzhez, ha váratlan helyzet áll elő a nemzetközi és a román gazdaságban. Ennek értelmében a pénz a Román Nemzeti Bank tartalékaiba kerül.

Románia 20 milliárd eurós IMF-hitelcsomagja májusban jár le, az újabb 24 hónapra szóló elővigyázatossági megállapodás keretében az IMF 3,6 milliárd eurót nyújt, 1,4 milliárd eurót az Európai Unió, 400 milliót pedig a Világbank biztosít. Bár akadozva haladtak a hétvégi tárgyalások, mivel a felek nehezen tudtak megegyezni az állami tulajdonban lévő vállalatok magánosításának és a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentésének kérdésében, a megállapodást végül szombaton délután sikerült nyélbe ütni.

Traian Basescu államfő az IMF küldöttségével folytatott tárgyalásait követően megerősítette: az új hitelmegállapodás csupán elővigyázatossági szempontok miatt fontos, nem egy újabb nehéz helyzet megoldását célozza, hanem a reformok nemzetközi pénzügyi segédlettel történő folytatását. Az államfő a sajtónak kifejtette: először látta elégedettnek az IMF illetékeseit. Az első negyedévre kijelölt összes célt sikerült teljesíteni, a fiskális és pénzügyi stabilitást elérték az eddigi konszolidációs erőfeszítések nyomán. Basescu szerint a gazdasági adatok azt jelzik, hogy kilábaltak a recesszióból, a válság azonban nem ért véget, csak a gazdasági mutatók romlását sikerült megállítani. Kijelentette: Románia 4,5 százalék helyett 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít a jövőben, a január–februári adatok szerint van remény a 0,4-0,6 százalékos gazdasági növekedésre az előző negyedévhez képest.

Az állami vállalatokkal ugyanakkor „nagy gond” van – jelezte Basescu. Az IMF mintegy húsz olyan vállalatot nevezett meg, amely hatalmas adósságot halmozott fel az állammal szemben. A Romania libera című napilap a tárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva tudni véli: a nemzetközi pénzintézet radikális lépéseket követelt a kormánytól e cégekkel szemben. Az átszervezendő cégek között a turceni és a rovinari energetikai komplexumot, az Országos Kőszénfejtő Társaságot, a Termoelectricát, az Oltchimet és a Román Postát említette meg.

A Ziarul Financiar című pénzügyi-üzleti napilap példaként hozza fel a Tarom légitársaságot, amely 2009-ben 55 millió euróra halmozta adósságait. Az állami vasúti társaság (CFR) több mint 450 millió euróval tartozik az állami és a privát áramszolgáltatóinak. Basescu hevesen bírálta az állami vállalatok sokszor pártpolitikai alapon kinevezett vezetőit, akiknek a szemére hányta, hogy semmiféle ösztönzést nem éreznek a hatékony vállalatvezetésre. Ostorozta a veszteséggel nem rendelkező vállalatokat is, azokkal szemben azonban az volt a kifogása, hogy lehetőségeikhez képest csekély nyereséget könyvelhetnek el. Ezek között szerepel a Romgaz, a Transgaz vagy a Hidroelektrika.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.