Bulgária és Románia is csatlakozhat a schengeni övezethez

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága a mai napon nagy többséggel megszavazta a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló jelentést – olvasható Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő sajtóközleményében.

MNO
2011. 05. 02. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál Kinga az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottság alelnöke a hétfő délutáni szavazást követően üdvözölte a parlament döntését, amely lehetővé teszi a két tagország schengeni övezethez való csatlakozását. Gál Kinga szerint a schengeni térség bővítése minden eszközzel támogatandó, hiszen ezáltal válik elérhetővé minden uniós polgár számára az uniós vívmányok egyik legfontosabbika, a polgárok szabad mozgásának joga.

Előfeltétele a végleges döntésnek

Mint ismeretes, Románia 2011 januárjában, Bulgária pedig márciusban teljesítette az övezethez való csatlakozás feltételeit. A parlament véleménynyilvánítása az intézményközi együttműködés értelmében előfeltétele a tanács végleges döntésének. A jelentés várhatóan júniusban kerül az Európai Parlament (EP) plenáris ülésére.

A parlament a jelentésben kiemelte azt a feltételét, hogy értesítsék minden olyan intézkedésről, amelyet az érintett országok a bevándorlási nyomás esetleges növekedésének kezelésére tesznek, különösen Bulgária, Görögország és Törökország térségének vonatkozásában.

Az EP olyan időszakban támogatta a schengeni övezet bővítését, amikor több uniós tagország a belső határellenőrzések részleges és átmeneti visszaállítását is megengedő reformokat kezdeményezett a zóna működésében, hogy az EU meg tudjon birkózni egy esetleges észak-afrikai menekülthullámmal.

Az EP sajtóközleménye szerint a bizottság egyetértett azzal az értékeléssel, hogy a két ország eleget tesz az ehhez szükséges feltételeknek. Magáról a csatlakozásról azonban a tagországok kormányait képviselő tanácsnak kell döntenie, mégpedig egyhangúlag, azaz valamennyi tagállam egyetértésére van szükség.

(MTI/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.