Felhúzták a sorompót: megindulhat a tömeg nyugat felé

Szabadon vállalhatnak munkát május elsejétől Ausztriában és Németországban az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így a magyarok is.

MNO
2011. 05. 01. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia állampolgárai így az Európai Unió „régi” 15 tagállamának – Nagy-Britannia, Írország, Svédország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Luxemburg, Belgium, Dánia, Ausztria, Németország – mindegyikében korlátozások nélkül dolgozhatnak ezentúl.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelezte: nem számít komolyabb munkaerő-áramlásra a korlátozások feloldását követően. A testület érvelése szerint ennek egyik oka az, hogy azok a munkavállalók, akik az uniós országokban szerettek volna dolgozni, jórészt már megtették ezt. Az eddigi tapasztalatok és a témáról készült tanulmányok továbbá azt mutatják, hogy az esetleges munkaerőmozgás hatása pozitív lesz, azaz segíti a gazdasági növekedést, és csökkenti a jelenlegi munkaerőhiányt egyes ágazatokban.

Több mint kétmillióan vannak

A bizottság adatai szerint a 2004-es egymillióval szemben tavaly 2,3 millió munkavállaló dolgozott a régi 15 EU-tagállamban a nyolc érintett országból. Számuk még mindig elmarad attól a 19 milliótól, akik EU-n kívüli országokból érkezve vállaltak munkát az unióban. A brüsszeli testület előrejelzése szerint a kelet-európai munkavállalók száma 2015-re 3,3 millióra, 2020-ra 3,9 millióra nőhet a régi EU-tagországokban.

A 2007-ben csatlakozott Bulgáriára és Romániára a mostani változások nem vonatkoznak. Az ő esetükben 2013 vége a határidő az utolsó korlátozások feloldására.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatáspolitikáért felelős magyar biztosa a Handelsblatt pénteki számában megjelent cikkében úgy ítélte meg, hogy valamennyi országnak előnye származik munkaerőpiacának teljes megnyitásából. A biztos korábban úgy nyilatkozott: a május elsejei nyitást követően Németországba további százezer külföldi munkavállaló érkezhet a következő négy évben, ennek nagyjából a fele Lengyelországból várható.

Az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) várakozásai szerint a május elseje után érkező új munkavállalók többsége az alacsony és a közepes képzettségűek közül kerül ki. A többség nem telepszik le Ausztriában, hanem ingázni fog a határon át, hogy a magasabb ausztriai kereseteket a lakóhelye szerinti ország ausztriainál alacsonyabb megélhetési költségeivel együtt használhassa ki.

A magyarok lesznek a legtöbben?

Az elemzések szerint Magyarországról érkeznek majd a legtöbben. Ausztrián belül Bécsben, valamint három tartományban – Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban – lehet a legtöbb új kelet-közép-európai munkaerőre számítani. Eddig egyedül a hiányszakmákban 17 ezer munkavállalási engedélyt állított ki az AMS, ennek több mint a felét magyar állampolgárok számára, és ugyancsak felét szakács végzettségűeknek. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) folyamatosan frissülő adatbázisában a munkaerő-piaci nyitás hétvégéje előtt Németországban csaknem 400 ezer, Ausztriában pedig több mint húszezer álláslehetőséget kínáltak a munkáltatók.

Svájc is várja a kelet-európaiakat

Érdekesség, hogy Németország és Ausztria mellett Svájc is megnyitja munkaerőpiacát május elsején az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok polgárai előtt. Svájc bár nem tagja az uniónak, számos kétoldalú szerződéssel kapcsolódik az EU-hoz. Ausztria és Németország az a két tagállam, amely a kelet-közép-európai tagállamok 2004-es csatlakozása óta a legtovább, a maximális hét évig fenntartotta a munkaerő szabad áramlására vonatkozó korlátozást. A többi tagállam az utóbbi években sorra feloldotta a munkavállalás előtt álló akadályokat.

A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről. Belgium és Dánia 2009. május elsejétől nyitotta meg munkaerőpiacát.

Ez a németek számára is esély

A szabad munkaerő-áramlás május elsejei bevezetéséhez időzített nyilatkozatában Rainer Brüderle gazdasági miniszter úgy vélekedett, hogy a korlátozások megszüntetése esélyt jelent Németország számára. A miniszter úgy vélte, hogy ezzel lehetővé válik az egyes szakmákban a szakképzett munkaerőből fennálló hiány mérséklése, sőt megszüntetése.

A szakszervezetek ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szabad munkaerő-áramlás egyes területeken a német munkahelyeket veszélyeztetheti, és egyes szakmákban a bérek leszorításához, dömpingbérekhez vezethet. Brüderle gazdasági miniszter kiemelte, hogy Németországnak szüksége van a szakképzett – megfogalmazása szerint minőségi – külföldi munkaerőre. Utalt ugyanakkor arra, hogy a jövőben a hazai munkaerő-potenciált is hatékonyabban kell kihasználni. A miniszter nem tett említést arról, hogy Németország miért tartotta az unió által engedélyezett, lehető leghosszabb ideig érvényben a korlátozásokat.

A külügyminisztérium egy hétvégi állásfoglalásában úgy vélte: talán előnyösebb lett volna azok korábbi megszüntetése.

Úgy tűnik, mindenki örül a létszámstop végének

Üdvözölték a szabad munkaerő-áramlás biztosítását a balti államok, Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország számára a különböző gazdasági szervezetek, illetve a munkaadók vezető képviselői. A kölni gazdaságkutató intézet közölte: azzal számol, hogy 2012 végéig a szóban forgó nyolc országból mintegy 800 ezer munkavállaló érkezhet Németországba, utána viszont a „roham” alábbhagy, és évente mintegy 100-120 ezren kereshetnek munkát a német munkaerőpiacon. Az intézet úgy becsülte, hogy 2020-ig összesen mintegy 1,2 millió új munkavállalóval lehet számolni.

A munkavállalók képviselői ugyanakkor kevésbé lelkesen nyilatkoztak. A legnagyobb német szakszervezeti szövetség, a DGB megismételte azt az aggodalmát, hogy a korlátozások megszüntetése, különösen a kisebb szakképzettséget követelő területeken, a német munkaerőt veszélyeztetheti, és jelentős mértékben hozzájárulhat a bérek leszorításához. A szövetség azzal vádolta a kormányt, hogy nem tette meg az általa szükségesnek vélt intézkedéseket a hazai alkalmazottak védelmére, és felrótta: a Merkel-kormány a legtöbb szakmában továbbra is elutasítja az általános minimálbér bevezetését, noha azzal a most várható feszültségek csökkenthetők lettek volna.

Elhangzottak olyan aggodalmak is, amelyek szerint a szabad munkaerő-áramlás biztosítása a feketemunka, a csempészet, továbbá a pénzmosás növekedését eredményezheti. Mindezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter vasárnap kijelentette: a kormány erősíteni kívánja és rendszeressé akarja tenni az ellenőrzéseket a feketemunka felszámolására és annak megakadályozására, hogy egyes területeken „dömpingbéreket” alkalmazzanak.

Szakértők szerint a német munkaerőpiacon az egészségügy területén orvosok, ápolónők és általánosságban az ápoló személyzet iránt a legnagyobb a kereslet, az ipar területén pedig elsősorban mérnökök és szakmunkások iránt. De hasonlóan nagy a kereslet az építőiparban is.

A britek megszüntették a korlátozásokat

Megszűnt vasárnaptól, a hétévi átmeneti időszak lejártával a kelet-közép-európai EU-munkavállalókkal szemben támasztott néhány – elsősorban adminisztratív, illetve szociális jellegű – brit korlátozás.
Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely a 2004-es bővítés után a lehetséges átmeneti létszámkorlátozásokkal nem élve, azonnal megnyitotta munkaerőpiacát az akkor uniós taggá vált nyolc közép- és kelet-európai ország, köztük Magyarország előtt.

Az akkori munkáspárti brit kormány azonban előírta, hogy az új keleti tagországokból érkezők jóváhagyásra terjesszék be munkavállalási folyamodványukat a brit belügyminisztériumhoz. Ez mindazonáltal szinte formalitás volt: az eddigi évek átlagában a kérvények 96 százalékát elfogadta a hatóság. Emellett az újonnan érkező kelet-európaiaknak legalább egy évet folyamatos, bejelentett munkaviszonyban kellett tölteniük ahhoz, hogy teljes körűen igénybe vehessék a brit szociális ellátórendszer juttatásait, most azonban ez a kikötés is megszűnt a hétévi átmenet lejártával.

Több mint egymillióan érkeztek

Az akkori Labour-kormány a 2004-es EU-bővítés előtt évi 5-13 ezer kelet-európai betelepülővel számolt, ám ez az előzetes brit kormányzati becslés igen alacsonynak bizonyult. A brit belügyminisztérium hivatalos adatai szerint legalább 800 ezer – a saját céget alapító egyszemélyes vállalkozókkal együtt több mint egymillió – kelet-európai munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába a nyitás óta, köztük mintegy 700 ezer lengyel.

Magyarországról 2004 és 2010 között összesen 54 ezren kérték nagy-britanniai munkavállalásuk bejegyzését. Ezek az adatok azonban nem azt jelentik, hogy jelenleg is ennyi kelet-európai EU-állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, elemzői becslések szerint ugyanis a brit munkaerőpiacon 2004 óta megfordult keletieknek legalább a fele, de valószínűleg ennél is nagyobb hányada már hazament.

A konzervatívok korlátoztak volna

A tavaly májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális brit kormánykoalíció mindazonáltal már többször is közölte, hogy a jövőbeni EU-bővítések során uniós taggá váló országok esetében – az eddigi gyakorlattal ellentétben – élni fog a munkavállalási célú bevándorlás átmeneti korlátozásának lehetőségével. David Cameron konzervatív párti miniszterelnök nemrégiben kijelentette azt is, hogy ha 2004-ben a konzervatívok lettek volna kormányon, korlátozták volna a munkaerő-beáramlást az akkor felvett kelet-közép-európai tagállamokból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.