Gyerekzsivaj visszhangzott a múzeumok falai között + Képriport

Szinte valamennyi múzeum kreatív játékokkal, kézügyesség-fejlesztő feladatokkal készült a Múzeumok Majálisára, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében szombat délután a legnagyobb tömeg a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum sátra előtt volt, de sokan keresték fel a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda első alkalommal felállított közös sátrát is.

MNO
2011. 05. 21. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz-harminc kisgyerek várta, hogy „tiszteletbeli smasszerré” avassák a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum sátránál. Ehhez nem kellett mást tenni, mint megtanulni és bemutatni, hogyan kell egy cellából a rabot kivezetni, csuklójára a bilincset rákattintani. „Gyorsabban kell csinálni, különben még éhen hal szegény. Ha végeztél, ott veheted át az emléklapot” – mondta az egyik dolgozó. A nagyobbakat a fegyverek kötötték le, kézbe lehetett venni maroklőfegyvert éppúgy, mint sorozatlövő eszközöket. Talán ezért volt üres a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum kreatív sarka, igaz, beljebb néhány kislány önfeledten színezgette a vám- és pénzügyőröket ábrázoló papírokat.

Sokan álltak sorba a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumánál felállított akadálypályánál; itt egy távirányított tankot kellett végigvezetni rámpák, tereptárgyak között.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a már tőle megszokott játékos feladatokkal készült, az MTI tudósítója azt látta, hogy éppen egy csapat tizenéves lány töltötte ki a PIMaszkodó címfaragó kvízt. „Tulajdonképpen csak benéztünk, de annyi program van itt, hogy már két órája itt vagyunk” – mondta egyikük.

A Magyar Televízió sátránál a Tévémaci integetett és osztogatott apró ajándékokat. Az asztalok mögött Halász Zsuzsa, a Jelfogó műsorvezetője dedikált az érdeklődőknek.

A hangrestaurálás volt a legsikeresebb

A Rádiómúzeum már évek óta résztvevője a Múzeumok Majálisának, Salamon István, a Magyar Rádió munkatársa a kiállított technikai eszközökről mesélt. A fülhallgatókban archív felvételek szólnak, egy paravánon pedig a Magyar Rádió épületének a történetét ismerhetik meg az érdeklődők. A legnagyobb sikere itt a hangrestauráló műhelynek volt, vagy húszan álltak sorba, hogy elkészíthessék saját, személyre szabott lemezüket.

A rádió nemzetközi hírű hangrestauráló csoportjának vezetője, Fényes Péter elmondta, a CD-re eredeti és restaurált hangfelvételek kerülnek, bónuszként pedig rárakják a látogató saját hangját úgy, mintha az 1930-as években szólt volna a rádióban.

A Múzeumok Majálisának első napja azt mutatja, hogy az embereknek van igényük arra, hogy közelebbről megismerjék a közmédiumokat, bepillanthassanak a kulisszatitkokba, találkozzanak a műsorok készítőivel – mondta el az MTI-nek Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szóvivője, aki kiemelte, hogy a tapasztalatok alapján szeretnék hagyománnyá tenni a közszolgálati médiumok közös szereplését a rendezvényen.

Hozzátette: a közmédiumok közös programjaival legközelebb a Múzeumok Éjszakáján találkozhat a közönség. Akkor a Duna Televízió kap nagyobb hangsúlyt, a tervek szerint egy élő műsor készítését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

A leglátogatottabb programok közül a szóvivő kiemelte a Magyar Rádió Saját hangja, vigye haza játékát és a Magyar Távirati Iroda kiállítását, amelyen régi hírügynökségi eszközöket tekinthettek meg az érdeklődők. Mint fogalmazott, sokan keresték fel a dedikáló műsorvezetőket, nézték meg az archív fotókat, felvételeket, és nagy érdeklődés kísérte Mikszáth Kálmán A fekete város című művéből készült tévésorozat restaurációs munkálatait is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.