„Hitetlenek, már csak kevés időtök maradt ünnepelni” + Képek

Ismeretlen helyszínen hullámsírba helyezték Oszama bin Laden holttestét az amerikai hatóságok hétfőn. Egy neves brit szakértő a BBC-nek úgy vélekedett, Bin Laden „eltávolítása” nem változtat „a stratégiai realitáson”, ugyanis a terrortámadások műveleti irányításában már kevéssé vett részt. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/781285" target="_blank"><strong>• A repterek és a diplomaták védelmét is meg kell erősíteni </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781237" target="_blank"><strong>• Örömünnep Washingtonban: Oszama bin Ladent megölték + Képek</strong></a><br />

MNO
2011. 05. 02. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfigyelők szerint az amerikai különleges szolgálatok döntése mögött az a szándék húzódik, hogy a megölt terrorista vezér földi maradványainak ne legyen ismert a helyszíne, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az iszlamisták számára.

Hivatalos amerikai közlés szerint azért döntöttek a hullámsír mellett, mert időigényes lett volna olyan országot találni, amely befogadja a terroristavezér holttestét. Márpedig – mint azt egy magas rangú amerikai illetékes hangoztatta – szigorúan az iszlám törvények és szokások szerint jártak el, vagyis a halottat a lehető leghamarabb, általában huszonnégy órán belül fehér gyolcsban kell eltemetni vagy hullámsírba ereszteni. Annyit tudni, hogy Bin Laden holttestét Pakisztánból először egy afganisztáni amerikai támaszpontra szállították.



A stratégiai helyzet nem sokat változott

Az al-Kaida terrorhálózat már vezére halála előtt is „bénult” állapotban volt, és Bin Laden nem vett részt az operatív szintű irányításban – mondta hétfőn az iszlamista mozgalmak egyik legnevesebb nagy-britanniai szakértője. Fawaz Gerges, a közép-keleti politikatudomány professzora a BBC-nek úgy vélekedett, hogy Bin Laden „eltávolítása” nem változtat „a stratégiai realitáson”. Az al-Kaida műveleti szintű irányítását már nem ő, hanem Ajman az-Zavahri, a terrorhálózat második számú vezetője látta el – tette hozzá.


David Cameron brit kormányfő hétfőn kijelentette: Bin Laden halála nem jelenti a terrorveszély végét, sőt a következő hetekben „különleges éberség” indokolt. William Hague külügyminiszter közölte, hogy világszerte megerősítették a brit diplomáciai képviseletek őrizetét.

Interpol: Ébernek kell lenni

Különleges éberségre lesz szükség a fokozódó terrorizmusveszély elleni harchoz, miután megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorhálózat vezérét – figyelmeztetett hétfőn a lyoni székhelyű Interpol. A világon a leginkább körözött nemzetközi terroristának a végeként nyugtázta Ronald K. Noble, a nemzetközi rendőri szervezet főtitkára Bin Laden halálát, de világossá tette, hogy ez nem jelenti az al-Kaidához kötődő csoportok vagy a szervezet befolyása alatt állók végét.


„Az oroszlánok oroszlánok maradnak”

Hitetlenkedéssel, dühvel és Amerika-ellenes fenyegetésekkel fogadták Oszama bin Laden al-Kaida-vezér halálhírét az internetes dzsihadista fórumokon. Az amerikai SITE és Jihadology dzsiháddal foglalkozó honlapok fordításában megjelent hozzászólások szerint Obama vasárnap éjjeli bejelentése sokkolta a radikális iszlamistákat. „Ha ez igaz, akkor ez egy szégyenteljes nap a pakisztániak számára, amiért nem tudták megvédeni az iszlám hősét” – írta az egyik kommentelő.


Fotók: Reuters


„Ez egy gyásznap számunkra” – tette hozzá. „Ha Isten is úgy akarja, ez a hír nem igaz. Ha igaz, az egy katasztrófa” – vélte egy másik internetező. „Ha ez igaz, még szerencse, hogy Amerikának nem sikerült élve elfognia őt, mert akkor úgy megalázták volna, mint Szaddam Husszeint (kivégzett iraki diktátor). Így legalább teljesülhetett a leghőbb vágya, és mártírként halhatott meg.”

Voltak, akik az első sokk után rögtön fenyegetőzni kezdtek. „Az oroszlánok oroszlánok maradnak, és továbbra is Oszama nyomdokaiban járnak. Ó, Allah, add, hogy Amerika olyan sokáig ne ismerje a biztonságot, mint Palesztina” – fohászkodott az egyik hozzászóló. Egy másik az ünneplő amerikai tömeget ábrázoló képekre reagálva azt írta: „Ezek az örvendezők szórakoztatók. Ünnepeljétek a hírt, ahogy csak akarjátok, hitetlenek. Már csak kevés időtök maradt ünnepelni, mielőtt szembe kellene néznetek a valósággal.” A kétkedők közül valaki megjegyezte: „Amerika csak azért csinálta ezt az egészet, hogy legyen egy jó indokuk kivonulni Afganisztánból még az idén.”

Az uniós vezetők is örülnek

Az Európai Unió vezetői üdvözölték hétfőn, hogy sikerült megölni Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét. José Manuel Barroso, az EU legfőbb végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak az elnöke, valamint Herman Van Rompuy, a tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy Oszama bin Laden olyan bűnöző volt, akinek a lelkén ártatlan emberek ezreinek a halála szárad. Megölése Barroso és Van Rompuy szerint jelentős eredményt jelent a terrorizmus elleni harcban.


Az Európai Unió – hangsúlyozta a két vezető – az Egyesült Államokkal, nemzetközi partnereivel, valamint a muzulmán világbeli barátaival vállvetve harcol tovább a globális szélsőségesség ellen.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szintén nyilatkozatot tett, és abban úgy vélekedett, hogy a fejlemény nyomán valamelyest biztonságosabbá vált emberek millióinak az élete, bár – tette hozzá – ez korántsem jelenti a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem végét.

Karzai: Megfizetett a tetteiért

Hamid Karzai afgán elnök Oszama bin Laden halálhírére felszólította hétfőn a lázadó tálibokat, hogy tanuljanak az al-Kaida-vezető végzetéből, és adják fel a harcot. Karzai „fontos hírnek” nevezte országos sugárzású televíziós beszédében, hogy egy amerikai kommandó megölte Pakisztánban a terroristavezért, amelynek hálózata szövetséges az Afganisztánban és Pakisztánban fegyveres lázadó harcot folytató tálibokkal. Az elnök szerint Bin Laden „megfizetett a tetteiért”.


Karzai kijelentette: az a tény, hogy Bin Ladent Pakisztánban ölték meg, bizonyítja, hogy a terrorizmus elleni háborút annak bázisai és anyagi forrásai ellen kell folytatni, amelyek azonban szerinte nem Afganisztánban vannak. Hozzátette: helyes volt ostoroznia a nemzetközi erőket amiatt, hogy akcióikat afgán falvakra koncentrálják – ezzel gyötrik a civil lakosságot –, nem pedig a lázadók külföldi menedékhelyeire.

„E harcot Pakisztánra kell összpontosítani” – szögezte le az elnök beszédében, amelyet körzeti kormánytisztviselők előtt tartott, és amelyet ők tapssal fogadtak. Már újságíróknak nyilatkozva beszéde után kifejezte elismerését az afgán és a külföldi erőknek azért, hogy emberveszteségeik ellenére tíz éve folytatják a harcot a lázadók ellen. Megjegyezte, hogy sok ezer afgán – köztük gyerekek, fiatalok és idősek – halálát is okozta Bin Laden terrorhálózata. Ígéretet tett arra, hogy Afganisztán továbbra is kiveszi részét a terrorizmus és a szélsőségesek elleni harcból. „Veletek vagyunk, szövetségeseitek vagyunk!” – jelentette ki.


Az eszme nem halt meg

Bin Laden megölése szimbolikus fejlemény, de sok elemző kétli, hogy fordulópont lenne az iszlám szélsőségesek meglehetősen töredezett hálózata elleni globális háborúban, vagy bármennyivel is megrövidítené a harcot a tálibok ellen Afganisztánban. Az al-Kaida legnagyobb mártírjának nevezte Bin Ladent több megkérdezett afgán civil hétfőn a tálibok hátországának számító déli országrészben. „Mindig azt jósolta, hogy amerikaiak fogják megölni. De holtában erősebb, mint életében volt. Mostantól égő fáklya lesz, amelyet a muzulmánok generációkon át követnek majd” – jelentette ki egy neve elhallgatását kérő férfi Kandahár városban. Egy másik férfi pedig azt mondta: „Nem számít, hogy meghalt, mert az al-Kaida több, mint az ő személye, ma már egy eszme”.

A tálibok éppen szombaton jelentették be, hogy másnap elindítják „tavaszi offenzívájukat” az országot megszállva tartó afgán fegyveres erők és a nemzetközi katonai koalíció, valamint afganisztáni állami tisztségviselők és a fegyveres erőket kiszolgáló cégek vezetői ellen. Katonai elemzők szerint az offenzívát jelentő várható intenzív támadássorozat körülbelül egy hétig tarthat.

Elkapják őket élve vagy halva

A pakisztáni külügy szerint a kivégzés mutatja, hogy a nemzetközi közösség harcol a terrorizmus ellen, és meg akar szabadulni tőle. A közlemény szerint ez az akció hatalmas csapás volt a világ összes terrorszervezete számára. India külügyminisztériumának kommünikéjében az áll, hogy a világnak nem szabad abbahagyni a harcot és az összefogást a terror ellen, ahogy „fel kell számolni a terroristáknak fenntartott menedékeket is”.



Abdullah Güll leckének nevezte az eseményeket. A török elnök szerint ugyanis Bin Laden halála a legjobb példa arra, hogy a terroristákat előbb vagy utóbb, élve vagy halva el fogják kapni. A világ legveszélyesebb és legkifinomultabb terrorvezérét kapták most el – mondja Güll –, és ez intő jel lehet mindenki számára.

Bill Clinton gratulált Obamának és az akciót végrehajtó elitcsapatnak. A korábbi amerikai elnök szerint ez a pillanat nemcsak azoknak fontos, akik elvesztették szeretteiket tíz évvel ezelőtt, szeptember 11-én, hanem azok számára is, akik közös jövőjüket békére, szabadságra és együttműködésre építik.

Obama korábbi ellenfele, John McCain boldogságáról számolt be, amiért „végre elkaptuk a világ egyes számú terroristáját”, valamint Clintonhoz hasonlóan gratulált egykori ellenlábasának. A világ jobb és igazságosabb hellyé vált az egykori republikánus elnökjelölt szerint azzal, hogy „Bin Laden már nincs benne”. McCain reméli, hogy a szeptember 11-i merénylet áldozatainak hozzátartozói nyugodtabban alszanak ezután.

Az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek egymondatos közleményt adott ki, ez így szól: biztonságosabb világban ébredtünk fel.

Később tudta meg, hogy Bin Laden mellett lakott

Tudtán kívül, élőben közvetített az Oszama bin Laden elleni amerikai akcióról egy közeli házban lakó pakisztáni twitterező. A 33 éves számítógépes programozó, Szohaib Athar a forgalmas Lahorban lakik családjával, de autóbalesetük miatt úgy döntött, hogy egy időre a csendes kisvárosba költözik feleségével és gyerekével.

Hétfő hajnalban egy helikopter zaja verte fel álmából, majd úgy tett, ahogy mindenki, aki szinte állandóan az internetes közösségi oldalakon lóg: twitteres üzenetekben tudósította a többieket az Abottábádban szokatlan eseményről. Hamarosan további helikopterek érkeztek, lövések és robbanások voltak hallhatók. Athar üzeneteit először még csak néhányan vették. Megkérdezte tőlük, hogy szerintük milyen helikopterek lehetnek a város felett, és milyen célból. Azt a választ kapta, hogy az egyik helikopter nem pakisztáni. Aztán arról küldött üzenetet, hogy az egyik légi járművet lelőtték, majd azt, hogy további két helikopter érkezett oda.

Többször megemlítette, hogy a gép lezuhanása után a városban az a hír terjedt el: gyakorlatozás közben történt a baleset, és hogy ebben meghalt valaki. Abottábádban katonai akadémia működik. Olyan híresztelés is lábra kapott, hogy az egyik gép egy pilóta nélküli repülőgép volt. A pakisztáni hadsereg katonái pedig elkezdték sorra járni a házakat. Állítólag egy repülőgép hangja is hallatszott.

Athart már 14 ezer twitterező olvasta, és üzenetei hatására több média megkereste, hogy alaposabban kikérdezze, de ő nem kapta meg ezeket az üzeneteket, mert mint később írta, szűrőt használ a tömérdek kéretlen üzenet ellen. Nemsokára azonban a nemzetközi hírekből megtudta, hogy minek volt a tanúja. „Szerintem az abottábádi helikopter-baleset és Obama elnök váratlan bejelentése összefügg” – írta. Nyolc és fél óra elteltével már bizonyosságot szerzett: „Oszama bin Ladent megölték a pakisztáni Abottábádban. Én pedig ott lakom.”

(MTI/BBC)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.