Kiderült, hemzsegnek a piramisok Egyiptomban

Tizenhét egyiptomi piramist, ezernél több sírt, valamint háromezer ókori települést fedeztek fel Egyiptom legújabb műholdas „átfésülése” során.

MNO
2011. 05. 25. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás az Alabamai Egyetem tudósainak nevéhez fűződik, akik több mint egy éven át dolgoztak a projekten. A team Sarah Parcak egyiptológussal az élen egy 643 kilométer magasságban keringő műhold infravörös felvételeit elemezte. A nagy felbontású kameráknak köszönhetően a képeken alig egyméteres átmérőjű tárgyakat is meg lehetett különböztetni.

Az első feltárások már igazolták némely objektum létét, köztük két piramisét – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. „Mivel az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták az agyagtéglát, amely sokkal tömörebb, mint a környező talaj, a vályogépítmények könnyűszerrel azonosíthatók” – magyarázta Sarah Parcak, aki szerint Egyiptom földje még rengeteg titkot rejteget. „Ezek a piramisok, sírkamrák és házak a felszínhez közel helyezkednek el, ám épületek ezrei rejtőzködnek a mélyben, vagy akár a Nílus alatt” – emelte ki az egyiptológus, aki számára a Nílus-deltában fekvő ókori Taniszban folytatott ásatások jelentettek különleges élményt. „Egy háromezer éves házat tártak fel, és az épület alakja majdnem tökéletesen egybeesett a műholdfelvételen látott alakzattal” – jegyezte meg Sarah Parcak.

Az egyiptomi hatóságok a műholdtechnikával az ókori műkincseket védenék, a felvételek ugyanis megmutatják, ha fosztogatók behatoltak egy sírkamrába. A felfedezésről a BBC Elveszett városok című sorozatában május 30-án számolnak be a kutatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.