Kína két legyet ütne egy csapásra

Peking 2015-re ötszázmilliárd dollárra kívánja növelni Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közti kétoldalú kereskedelem volumenét – jelentette be a kínai miniszterelnök múlt hét végi jakartai látogatásán.

MNO
2011. 05. 02. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ASEAN-országokkal való együttműködés szorosabbra fűzésével Kína – gazdasági erejének és geopolitikai adottságainak fokozottabb kihasználása révén – az Egyesült Államok térségbeli befolyását is gyengítené. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) hangsúlyozta: a jövőben az ASEAN-országokba (Brunei, Mianmar, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Szingapúr, Vietnam) irányuló infrastruktúra, így utak, telekommunikációs csatornák és energiahálózatok gyorsabb kiépítésén dolgoznak majd, s a tíz tagállam gazdasági fejlődését kedvezményes hitelek nyújtásával és beruházással is segítik.

A soros elnökséget jelenleg betöltő Indonézia kiemelt szerepet kap a térségben, lévén a tömörülés legnagyobb gazdasága, jelentős gáz-, pálmaolaj- és szénexportőr. Jakartában Ven Csia-pao elmondta: Peking célja a bilaterális gazdasági kapcsolatok szélesítése, melynek volumene a becslések szerint 2015-re a 80 milliárd dollárt is elérheti. A miniszterelnök a hét elején Malajziában járt, itt összesen hárommilliárd dollár értékű, túlnyomórészt infrastrukturális projektekről egyeztetett.

Ugyancsak a napokban jelentették be a térség egyik legnagyobb beruházásához, a szeptember óta építés alatt álló Mianmar-Kína olaj- és gázvezetékhez kapcsolódó, 1215 kilométer hosszú vasútvonal és autópálya tervét, mely Kína Jünnan (Yunnan) tartományát és Mianmar Kyauk Phyu mélytengeri kikötőjét kapcsolja majd össze, s közvetlen kereskedelmi útvonalat biztosít Pekingnek az Indiai-óceánra. A nyomvonalként szolgáló 2380 kilométeres olajvezeték szintén kiemelt stratégiai fontossággal bír az energiaéhes Kína számára, ugyanis évi 22 millió tonna nyersolaj importját teszi majd lehetővé a Közel-Keletről és Afrikából. A 2806 kilométeres gázvezeték 12 milliárd köbméterrel növeli az ország felvevőkapacitását.

Saját pozíciójának erősítésén túl Peking célja az Egyesült Államok gazdasági szerepének gyengítése a térségben, mely a Kína–ASEAN szabadkereskedelmi övezet 2010. január 1-jei életbe lépése óta igen látványosan sikerül.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.