Ludwig Emil: Méhek és mérgek

MNO
2011. 05. 11. 7:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú, hogy az utóbbi években csak rossz híreket hallhatunk, olvashatunk a mézzel és méhekkel kapcsolatban. Igaz, hogy csak annak a hírnek van értéke a média világában, ami eltér a nap mind nap megszokottól, nem természetes és nem normális dolog, azonban éppen a méhek biológiai szerepére – a kultúrnövények évenkénti beporzására – érvényes az a tudományos vélekedés, hogy ennek a hiánya, netán a megszűnése esetén bizony „annyi” a világ élelmiszerkészletének. Ha nem lesz több méh, szórhatunk szecskázott műanyag hulladékot a tehén elé, és bepanírozhatjuk az újságpapírt vasárnapi ebédre. Érzékeny jószág a házi(asított) méh: a környezetben megjelenő vegyszerek, biokémiai anyagok könnyen megbetegítik, megzavarják az immunrendszerét, népes családokat, rovartársadalmat alkotó lények lévén gyorsan terjed közöttük a járvány. Az antibiotikumok megjelenése az élelmiszer- és takarmánynövényekben egy ideje már baljós tünetekkel jelzi a veszélyt a biológusoknak és a méhészeknek.

(Magyar Nemzet, 2011. május 11.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.