Lukács Csaba: Pályakezdők dilemmája

MNO
2011. 05. 05. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszéljünk kicsit Magyarországról is. Kettős szorításban vagyunk: egyrészt a magyar társadalom is rohamosan öregszik, ráadásul a magas munkanélküliség miatt még a különben fogyatkozó fiataloknak is nehéz munkát találniuk. A legnagyobb bajt viszont a trendekből láthatjuk: nem olvastam ugyan pontos felmérést e tárgyban, de a környezetemben tapasztaltakból kiindulva biztos vagyok abban, hogy tíz fiatalból legalább öt-hat külföldön képzeli el a jövőjét. Nemcsak a fiatal orvosok és ápolók mennek el, nemcsak a diplomásokat szívja el Nyugat-Európa, hanem gyakorlatilag mindenki el akar menni, aki jobb életre vágyik. Ez a gazdasági élet szereplői is látják – úgy tudom, több, Magyarországon gyárat építeni akaró befektető is vacillál emiatt, mert már rövid távon is tartanak attól, hogy képzett munkaerő nélkül maradnak nálunk. Ha nem sikerül itthon tartani a fiataljainkat, ha nem tudunk stabil, biztos jövőt ígérő lehetőséget kínálni nekik, akkor felgyorsulnak a folyamatok: a társadalom még jobban elöregedik, nem lesz, aki dolgozzon, így a nyugdíjakat sem lesz miből kifizetni, és olyan negatív spirálba kerül az ország, amiből nagyon nehéz lesz kikecmeregni.

(Magyar Nemzet, 2011. május 5.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.