Megújul a magyar filmtámogatási rendszer + Képriport + Videó

Teljesen új alapokra helyezi a magyar filmtámogatási rendszert az Andrew G. Vajna által hétfőn bemutatott koncepció. Létrejön a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Zrt., mely nemcsak a pénz odaítéléséről dönt, hanem a megvalósítást is felügyeli. A támogatás megítélésének döntő szempontja a forgatókönyv minősége lesz.

Bittner Levente
2011. 05. 02. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV összeállítását!


Andrew G. Vajna elmondta: az új támogatási rendszer megalkotásánál alapvető követelmény volt, hogy az áttekinthető és informatív legyen, pontosan lehessen látni, mikor, mire és mennyit költünk. Ennek pedig azt kell szolgálnia, hogy visszahozzuk a moziba a magyar nézőket, valamint az elkészült alkotások világszerte sikereket arassanak – tette hozzá.

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a koncepció elkészítése során kikérte a szakma véleményét, de mielőtt a kormány elé terjeszti azt, lehetőség van további véleményezésre. Andrew G. Vajna elmondta: reméli, hogy 5-10 éven belül talpra állhat a magyar film. A koncepció szerint a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Zrt.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozza létre – mondta Havas Ágnes filmes szakember. Az állami tulajdonú cégnek nemcsak a filmek támogatása lesz a feladata, hanem a szervezésben is részt vesz, a későbbiekben pedig a filmes vagyonelemek is a tulajdonába kerülnek.

Egy ablak

A rendszer folyamatos, ugyanakkor „egyablakos” pályáztatásra épül, azaz egy műfajban egy intézményhez lehet majd pályázni, a cél pedig az, hogy minden film eljusson a közönséghez. Vajna kiemelte, hogy eddig 5-6 helyen is lehetett pénzt igényelni, így kontrollálhatatlanná vált, hogy ki mennyi közpénzt kap. A támogatás megítéléséről a Filmalapnál egy öttagú grémium dönt, melyben a szakma képviselői mellett többek között marketinges szakember is helyet kap. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a tagokat a Filmalap fogja kinevezni, várhatóan egy évre. Egyetlen testület lesz, mely előreláthatólag május végén kezdi meg a munkát, s kizárólag a forgatókönyvek minősége alapján dönt majd – mondta.

A Magyar Nemzeti Filmalap 5-6 fővel kezdi meg a működését, később várhatóan ez a létszám körülbelül 18-ra nő. A munkatársakat pályázat útján választják ki, ők lesznek azok, akik a filmtervek megvalósításában részt vesznek.

A Filmalaphoz a moziforgalmazásra szánt műfajokban lehet pályázni: játékfilmmel, egész estés animációs filmmel, első és kísérleti filmmel, valamint nemzetközi koprodukciókkal. A fesztiváloztatás és a külföldi értékesítés is a céghez kerül. Az alap égisze alatt működik majd az uniós filmtámogatásokat képviselő Eurimages iroda és a Media Desk is. A Filmalap, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal közösen finanszírozza a tévéfilmek és sorozatok, valamint az egész estés dokumentumfilmek gyártását. Teljes egészében az utóbbihoz kerülnek a televíziós bemutatásra szánt alkotások (többek között a tudományos ismeretterjesztő filmek, rövid animációs filmek).

A jelszó: átláthatóság

Pályázati díj nem lesz, forgatókönyv mellett filmötlet és adaptációs javaslat is beadható, referenciára viszont szükség van. Producer, rendező, forgatókönyvíró, valamint úgynevezett új tehetség is pályázhat, utóbbi azonban csak producerrel együtt. Mindenképpen újdonság lesz az eddigi rendszerrel szemben, hogy a győztesnek nem engedik el a kezét, a Filmalap képviselője jelen lesz a film elkészültéig. Részt vesz a forgatókönyv fejlesztésében, a gyártásnál, és a könyvelés teljes folyamatára is rálátása lesz. Ezen kívül kiemelt figyelmet fordítanak a marketingre, közösen alkotják meg az alkalmazandó stratégiát, keresik a megcélzandó közönséget.

Az átláthatóságot segíti, hogy játékfilm készítésekor projektcéget kell létrehozni, ezen keresztül folyik majd minden pénz. Így nem keveredhetnek a különböző filmek támogatásai és az elszámolások.

Az új koncepció részeként kétfajta támogatás lesz. Egy széles kör által igénybe vehető alap, mely maximum 150 millió forintot, vagy a teljes költségvetés 50 százalékát jelenti – imstertette a részleteket Radnai Károly pénzügyi tanácsadó. E felett néhány film esetén lehetőség lesz extra – 50 és 90 százalék közötti – támogatást igényelni, ez azonban a Filmalap részéről kvázi befektetés lesz. Nagyobb beleszólást jelent a készítési folyamatba, valamint a befektetett összeg arányában a bevételből is részesül, így növelve az alap költségvetését. Ez esetben a szerződésekbe is beleszólnak, de a forgalmazást is segítik. Azért nem 100 százalékos a támogatás, mert mindenképpen szeretnének önrészt is a produkcióktól – hangsúlyozta a kormánybiztos.

3-4 film idén

A normatív támogatás rendszere – vagyis hogy az alkotók utólag kaptak pénzt egy sikeres filmre – megszűnik. Csak forgatókönyvre lehet forrást igényelni. A kormánybiztos szándékai szerint az is motiválja az alkotókat, hogy sokan lássák a munkájukat és így abból nagyobb bevételt érjenek el. Koprodukciók esetén újra kell majd pályázni a forgatókönyvvel.

Idén a rendelkezésre álló 2 milliárd forintból 3-4 egész estés film támogatása várható, 2012-től a költségvetéstől függően évi 8-10 film támogatása a cél. Filmszakmai képzés is indul, az ELTE, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem keretei között, nagynevű rendezők és írók közreműködésével, kiemelten koncentrálva a forgatókönyvírásra. A tervek között szerepel egy a hallgatóknak szóló tanoncprogram is: ennek keretében a hazánkban forgatott nemzetközi produkciókban vehetnének részt.

A későbbiekben a Filmalaphoz kerül a Mafilm és a Mafilm Audió a hozzá tartozó ingatlanokkal, a Magyar Filmlaboratórium, a Mokép, a filmjogok a Nemzeti Filmarchívumtól. Az állami stúdiókról – Hunnia, Dialóg, Objektív, Budapest – Andrew G. Vajna elmondta: folyamatban van felmérésük és megszüntetésük, a jó filmes anyagokat ugyanakkor átveszik tőlük.

725 millió a televízióra

Az MTVA-nál idén 725 millió forint áll rendelkezésre a televízióba szánt alkotásokra, a pályázatok közül a megrendelő szerkesztők választanak, a képernyőre kerülés pedig garantált lesz. A Mozgókép Mestere díjnak, a filmes rendezvényeknek, a kutatásnak, folyóiratok és könyvek kiadásának várhatóan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap ad majd otthont.

Központi irodát állítanak föl a filmhelyszínek biztosítására, hiszen mint elhangzott, jelenleg nagy probléma a hatósági és önkormányzati engedélyek beszerzése. Itt is egyetlen ablak lesz. Az art mozik, valamint a külföldi művészfilmek támogatásának átalakítása még egyeztetés alatt áll: az ígéretek szerint egyszerűsödni fog. Szó esett egy új tévécsatorna létrehozásáról is.

Marad az adókedvezmény

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 20 százalékos adókedvezményt nem veszélyeztetik az átalakítások, az Európai Bizottsággal folyamatosan egyeztettek a koncepció készítése során. Az egyszerűsítésen és a hatékonyság növelésén ugyanakkor gondolkodnak, valamint azon is, hogy állami vállalatok is igénybe vehessék az adókedvezményt, ezzel is növelve az állam bevételeit. A Filmiroda Igazgatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felügyelete alá kerül, így hatóságként léphetnek fel, ezáltal javul az ellenőrzések hatékonysága.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) által ki nem fizetett pénzek kapcsán Andrew G. Vajna közölte, hogy minisztériumi szinten már folynak az egyeztetések egy konszolidációs alap létrehozásáról. Alapvető cél, hogy ne legyen 70-80 százalékon megálló projekt, a filmeket be lehessen fejezni. A kormánybiztos ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy producerek is tartoznak az MMKA-nak, így sok esetben a tartozások kiegyenlítik egymást. Vajna elmondta, a hitelező bankokkal is egyeztetéseket kezdeményezett.

Andrew G. Vajna a Hír Televízió Rájátszás című műsorának vendége lesz hétfő este 8 órától. Ismétlés kedd reggel 8-kor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.