Nagy-Britanniában történtek hasonló lépesek a segélyezésben

Magyarország több lépésben próbálja megőrizni a szociális támogatások értékét annak érdekében, hogy akinek ténylegesen szüksége van rá, az megkaphassa. Azok számára viszont, akik csak kényszerből kerültek a szociális segélyezettek körébe, mert a magas munkanélküliségi ráta megakadályozta őket abban, hogy munkaképességük ellenére munkával keressék meg a megélhetéshez szükséges pénzt, a cél az, hogy legyen munkalehetőség – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a tagállamok szociálpolitikájáról szervezett miniszteri szintű értekezletén hétfőn.

MNO
2011. 05. 02. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos találkozón a világ fejlett gazdaságait tömörítő, párizsi székhelyű szervezet tagállamainak tárcavezetői a pénzügyi és gazdasági válságnak a szociális juttatásokra és általában a tagállamok szociálpolitikájára tett hatásaival foglalkoznak.

Réthelyi beszámolt arról, hogy a tanácskozáson ismertette, milyen új feltételrendszerrel történik Magyarországon a segélyek átszervezése. Kiemelte, hogy lényeges változásokat hozott az iskolai segélyezésnek a gyerekek iskolába járásához kötése: jelenleg sokkal kevesebb a hiányzó az iskolákban, mint korábban. „Kialakult a rend, s azok a gyerekek, akik jelen van az iskolában, remélhetőleg tanulnak is, és ők később a tudásukkal tudnak enyhíteni az esetleges elhelyezkedési gondjaikon” – hangsúlyozta a miniszter.

A családtámogatás külön útra tereléséről, azaz a szociális segélyektől való elválasztásáról is beszélt felszólalásában a miniszter. Ennek célja, hogy a különböző helyekről kapott segélyek összege ne haladjon meg egy olyan szintet, hogy emiatt ne lenne érdemes munkába állni. Az MTI kérdésére a miniszter elmondta: a felszólalásokból az derült ki, hogy Nagy-Britanniában történtek a magyar politikához hasonló lépesek a segélyek és a munkajövedelem megfelelő arányba hozására annak érdekében, „hogy akik hátrányos helyzetben vannak, ne azt figyeljék, hogy mit nem tudnak csinálni, hanem azt, hogy mit tudnak csinálni”.

„Olyan munkahelyeket kell teremteni, hogy a hátrányos helyzetben lévők munkával tudják megkeresni a fenntartásuknak egy jelentős részét” – hívta fel a figyelmet Réthelyi. A megbeszélés arra is rávilágított a miniszter szerint, hogy egyidejűleg nagyon sok szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy olyan lépéssorozattal lehessen biztosítani a rászorulók segélyezését, amely nem megy a költségvetés kárára.

Réthelyi kifejtette: a nagy munkanélküliséggel küzdő országokban a munkalehetőségek biztosításával kell a még munkaképes korban lévő emberek számára ösztönözni az életstratégia-váltást azért, hogy a gyerekek azt lássák reggel, hogy a szüleik felkelnek és munkába mennek. A többgenerációs munkanélküliségben élő családok tagjainak kiemelésében már az oktatásnak is részt kell vennie – tette hozzá a miniszter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.