Nagyobb védelmet kapnak a világörökségi helyszínek + Képriport

A kormány benyújtotta a világörökségi törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely várhatóan hétfőn már tárgyalja a hazai világörökségi helyszínek kezelését önálló jogszabályban először szabályozó javaslatot.

MNO
2011. 05. 12. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc magyarországi világörökségi helyszínnel eddig az örökségvédelmi törvény foglalkozott, de inkább általános vonatkozásokban, ezért vált szükségessé egy külön jogszabály megalkotása – mondta Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Hammerstein Judit hangsúlyozta: a világörökségi listán szereplő helyszínek nem csupán egy nemzet, hanem az emberiség egyetemes kultúrkincséhez tartoznak. Az UNESCO önálló világörökségi törvények megalkotását szorgalmazza, ilyen azonban mégis csupán öt országban született mindeddig.

A vonatkozó hazai jogszabály előkészítése már az előző kormány alatt megkezdődött, az a tervezet azonban nem került a parlament elé – emlékeztetett a helyettes államtitkár. Mint hozzátette, az új kulturális kormányzat széleskörű egyeztetések után két főbb ponton módosította a korábbi javaslatot: a világörökségi helyszínek kezelési tervei ezentúl kormányrendeletként jelennek meg, valamint bevezették a komplex világörökségi hatásvizsgálatok szükségességét. Ha ilyen komplex hatásvizsgálatok Tokaj-Hegyalján rendelkezésre álltak volna, nem merült volna fel a szerencsi szalmatüzelésű erőmű problémája – emelte ki Hammerstein Judit. Elmondása szerint eddig az is gondot jelenthetett, hogy a világörökségi kezelési tervek nem voltak kötelező erejűek a helyi önkormányzatokra, de ezentúl a helyi kezelési terveket is azokhoz kell igazítani.

A jogszabály rendelkezik a helyszínek kezelési gondnokságairól is – közölte a helyettes államtitkár: ezek feladata a világörökségi értékek folyamatos figyelemmel kísérése lesz. A törvény kimondja, hogy a világörökségi védelem közérdek, ezért minden érintett szereplőt együttműködésre kíván szorítani, mind helyben, mind a kormányzati struktúrában – hangsúlyozta. Mint hozzáfűzte: a jogszabály a kormányt a világörökségi védelem pénzügyi kereteinek biztosítására is kötelezi. Hammerstein Judit megjegyezte, a tervezet bizonyos értelemben kerettörvény, ezért számos részletkérdést a végrehajtási rendeletek szabályoznak majd. Az MTI kérdésére a helyettes államtitkár közölte: elfogadása esetén a világörökségi törvény 2012. január 1-jén lép hatályba, és végrehajtásához az első évben 400 millió forintra lesz szükség.

Mint Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke kifejtette, eddig csak a világörökségi területeken található műemlékekkel kapcsolatban járhattak el, így a szerencsi erőművel kapcsolatban csupán javaslatot tehettek. Ezentúl azonban a KÖH a kormányrendeletként kihirdetett kezelési tervek betartását is ellenőrzi. Mihályfi László, a Nefmi főosztályvezetője elmondta: a törvény nem keletkeztet új védettséget, hiszem világörökségi helyszínné eleve csak helyi védettséggel rendelkező terület válhat. Az új jogszabály azonban kiterjed majd a világörökségi várományos helyszínekre is, bár ezekhez nem rendel kormányzati forrásokat – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.