Összeomlottak a liberálisok: ennek ki lesz a nyertese?

Minden idők legrosszabb eredményét érheti el a Kanadai Liberális Párt a hétfői <a href="http://www.mno.hu/portal/779620" target="_blank"><strong>előre hozott parlamenti választáson</strong></a>, amelyen az egyik legfőbb kérdés, hogy a konzervatívok képesek lesznek-e az egyedüli többség megszerzésére. A liberálisok összeomlása mögött az új demokraták felemelkedése áll, akik akár a szavazatok egyharmadát is megszerezhetik május 2-án.

Kovács András
2011. 05. 01. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn előre hozott választásra kerül sor Kanadában, amelynek egyik legfőbb tétje, hogy a konzervatívok képesek lesznek-e egyedül többséget szerezni, vagy pedig kisebbségi, vagy koalíciós kormányzás lesz-e. Stephen Harper miniszterelnök a kampány során többször beszélt arról, hogy pártja kisebbségi kormányként is sikeres válságkezelést folytatott, ezért ha sikerülne olyan mértékben kiérdemelni a választók bizalmát, ami a többséghez szükséges, még jobb teljesítményt tudnának nyújtani. A március vége óta látható folyamatok azonban szertefoszlathatják álmait a sima győzelemről.

Az Angus Reid által még március 24-én készített közvélemény–kutatás szerint a konzervatívok 39, a liberálisok 25, míg az új demokraták (NDP) 19 százalékon álltak. Ezen eredmények alapján az egyéni kerületes rendszer miatt vélhetően a kormánypárt képes lett volna egyedül is a többség megszerezésére. Azóta alapvető átrendeződés zajlott le a pártok támogatottságában, ami természetesen a választások napján nem biztos, hogy ilyen élesen fog megnyilvánulni, de mindenesetre érdemes erre is figyelni.

Felemelkedett az Új Demokrata Párt

A legfrissebb felmérés szerint a konzervatívok 37, az NDP 33, a liberálisok 19, a Bloc Quebecois (BC) 6, míg a zöldek 4 százalékon állnak. A konzervatívok támogatottsága hasonló a 2008-as választások előtt mérthez, míg az NDP 15 százalékkal áll magasabban, mint három évvel ezelőtt. A liberálisok jelentős meggyengülése mögött többek között vezetőjük népszerűtlensége áll, mivel Michael Ignatieff csupán 19 százalékos elfogadottságnak örvend, és a megkérdezettek 11 százaléka tudná elképzelni őt jó miniszterelnöknek.

Az új demokraták megerősödése mögött egyrészt Jack Layton pártvezető népszerűsége áll, aki képes volt a liberális tábor szavazóit megszólítani és átcsábítani magához. Laytont a megkérdezettek 29 százaléka tartja a legjobb miniszterelnök-jelöltnek, és a választók 50 százaléka elégedett a teljesítményével. Érdekesség, hogy Harper esetében ezek a számok 31 és 34 százalékos arányt mutatnak. Az NDP Quebecben 45 százalékon áll, míg a Gilles Duceppe vezette BC csupán 26-on, ami egyértelműen jelzi, hogy Layton még a francia kisebbség egy részét is képes volt megszólítani.

Egyharmad még bízik a konzervatív többségben

A konzervatívok Alberta, Manitoba, Ontario és Brit Kolumbia tartományban számítanak a legerősebbnek. Szavazóik 39 százaléka férfi, és a 35 éven felüliek körében rendelkeznek előnnyel a többiekkel szemben. 2008-hoz képesti táboruk 82 százaléka most is erre az erőre szavazna, ami mindenképpen stabil és könnyen mozgósítható bázist jelent. Harpert a szavazók továbbra is a bűnözés és a gazdaság témakörében tartják a legjobbnak, míg Laytont az egészségügyi kérdésekben érzik a szavazók a legfelkészültebbnek.

A kanadaiak 29 százaléka szerint a konzervatívok május 2-án képesek lesznek a többség megszerzésére. Az elmúlt hetek politikai átrendeződése alapvetően nem érintette a konzervatív tábort, ezzel szemben a liberálisok történelmi mélypontra jutottak, és minden idők legrosszabb választási eredménye előtt állnak. Az NDP a mostani felmérések alapján akár a szavazatok több mint egyharmadát is megszerezheti, ami több mint tíz százalékkal lenne jobb eredmény, mint az 1988-ban szerzett 20,38 százalék.

Az NDP „felemelkedése” kapcsán Harper arról beszélt, hogy mostanra csak két lehetőségük maradt a kanadaiaknak: egy konzervatív kormány vagy pedig egy NDP-kormány. Arra is emlékeztetett, hogy Ontarióban az NDP megválasztását követően a helyi kabinet nagyon gyorsan népszerűtlenné vált, és ezt nem szabadna országos szinten is megismételni. A kormányalakításról csak a választási eredmények után érdemes beszélni, de addig még akár nagyon sok minden változhat.

(Forrás: angusreid.com, canada.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.