Reneszánsz hangulatban bóklászhatnak

Élményturisztikai, színházi és kulturális látogatóközpontot alakítanak ki az ország egyetlen fennmaradt reneszánsz várkastélyában, Egerváron.

MNO
2011. 05. 24. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rekonstrukciós munkák során a tetőtől az udvari komplexumokig a teljes kastélyépületet felújítják. A rekonstrukció előtti régészeti feltárások már befejeződtek, a munkák a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után várhatóan augusztusban kezdődnek el – közölte Szijártó József polgármester az MTI-vel. Vándor László régész, a feltárás vezetője a kutatás egyik legjelentősebb eredményének nevezte, hogy megtalálták az eddig csak írásos forrásokban emlegetett késő Árpád-kori vár nyomait. A környező mocsarak miatt cölöpökre épült favár a 13. századi belháborúkban elpusztult, de a most talált régészeti leletek, a kerítőfal és az íves cölöpfalnyomok egyértelműen bizonyítják a létezését. Sikerült meghatározni a helyét is; a favár a mai várudvar közepétől kicsit északabbra helyezkedett el.

Vándor László beszámolt arról is, hogy a nyugati kapu előtt olyan védőbástyát találtak, amelynek a létezéséről mindeddig senki sem tudott. Az olaszbástyát a 16. században építették a várhoz. Hozzáfűzte: a kutatási területet leszűkítette, hogy fél évszázaddal ezelőtt, az alapok megerősítésekor egy „betonkoszorúba fogták” az épületet. Az eredeti falak melletti terület nagy része elpusztult, ezért csak a belső területeken és a falakon kívül lehetett kutatásokat végezni.

Az 1960-as években, a romos kastély helyreállításakor kisebb régészeti és falkutatást is végeztek Egerváron, de az akkori körülmények között a munkák „rohamléptekben”, kötött határidőkkel zajlottak, ezért a kutatásokat nem tudták lezárni. Az egervári vár első írásos említése 1288-ból származik, a régészeti leletek szerint ennek a favárnak a nyomait találták meg idén. Az 1300-as évektől sokáig várhelyként említik, majd ezen a helyen 1476-ban, Mátyás király engedélyével Egervári László építtetett téglavárat, ahol egy könyvtárat is berendeztetett.

A 16. század óta így néz ki

A várkastély a mostani formáját 1569-ben nyerte el, ekkor Nádasdy Kristóf építtette újjá reneszánsz stílusban, olaszbástyákkal, négy szárnyból álló, zárt, négyzetes udvarral. Az építmény a 18. század végéig végvárként szerepelt, a 17. század végétől a 19. század közepéig a Széchenyiek birtokában volt. A második szintet a barokk időkben emelték az épületre, s ekkor kapta meg a toronysisakokat is.

Az utolsó tulajdonosa a 19. század közepétől egészen 1945-ig a Solymosy család volt. A 19. században a mocsarak lecsapolása után a falak megrogytak, ezért támpilléreket építettek. Ekkor már nem lakták a várat, főként gazdasági célra használták, az 1960-as évek után pedig turistaszállóként funkcionált.

A Nádasdy–Széchenyi-várkastély rekonstrukciós munkálatai várhatóan a jövő év második felében, a nyár végén fejeződnek be Egerváron. Az 590 millió forintot megahaladó felújítási költségek 83 százalékát uniós forrásból finanszírozzák. A kastélyban interaktív múzeumi bemutatótermeket alakítanak ki, a látogatók a legmodernebb tárlatvezető eszközök segítségével ismerkedhetnek meg a különböző korok tárgyi emlékeivel. A gyerekek a számukra berendezett játszóházakban az interaktív élmények mellett a korhű játékokat is kipróbálhatják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.