Súlyosan torz gyerekek születtek a gyógyszertől

A múlt század ötvenes éveiben Contergan néven forgalomba került thalidomid altatóként, nyugtatóként hamar népszerűvé vált, és évekbe telt, amíg kiderítették, hogy az ezrével végtag nélkül megszülető gyerekeknél a fejlődési rendellenesség oka az anya által a terhesség alatt beszedett tabletta volt. A szörnyű történet alapvetően megváltoztatta a gyógyszerkutatást és -ellenőrzést, de a jelenség pontos magyarázatát csak most kezdi megadni a tudomány.

MNO
2011. 05. 02. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német gyógyszer először recept nélkül is kapható készítményként került a gyógyszerpiacra, majd receptköteles szer lett, de csak akkor vonták ki a forgalomból, amikor nagy valószínűséggel bizonyították, hogy a várandós asszonyok Contergan szedése után szülték meg súlyosan torz gyermeküket.

A gyógyszermellékhatás fölismerését sokáig késleltette, hogy a megkérdezett asszonyok arra a kérdésre, milyen gyógyszert kaptak terhességük során, az alvászavar vagy nyugtalanság miatt szedett, szabadon megvásárolható thalidomid tablettát nem írták be a kérdőívre a gyógyszerek közé.

A kémikusok a mellékhatás első számú okaként föltételezték, hogy a thalidomid molekula, sok máshoz hasonlóan, két tükörképszerű félből áll, mint például egy autókerék pár. Az egyik oldal okozza a kóros elváltozást, a másik oldal a jó hatású gyógyszer. Most kanadai kutatók, Peter G. Wells vezetésével új oldalról közelítették meg ezt a fontos kérdést. Vizsgálatuk eredményeit a FASEB Journal közölte.

A téma azért fontos, mert a thalidomid a lepra igen hasznos gyógyszere, de bizonyos rákellenes tulajdonságaira vonatkozólag is vannak biztató adatok.

A thalidomid a testben több részre bomlik, és ezek között vannak olyan elemek, melyek negyvenszer tovább hatnak az emberi szervezetben, mint a teljes molekula. Ilyen a hidrogén-peroxid és azok a szabad gyökök, amelyek megszakítják az embrió növekedését, és így okoznak fejlődési rendellenességeket.

A kutatók állatkísérletes modellt készítettek. Vemhes nyulakból a vemhesség első harmadában emelték ki az embriót, mielőtt a végtagok kifejlődése elkezdődne. Ezekben a sejtekben a thalidomid anyagcseretermékei hasonló végtagkárosodást okoztak, mint emberekben. A munkacsoport azt reméli, hogy így a thalidomid biztonságos változata is kifejleszthető.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.