„Szociális populizmus” mondja ki a romákat bűnösnek

A szociális foglalkoztatás a kormány romapolitikájának egyik központi eleme – emelte ki a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár hétfőn este egy sajtóbeszélgetésen Bécsben. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány megvédi a romákat a támadásoktól.

MNO
2011. 05. 03. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbára német nyelvű újságírók részvételével megrendezett, időnként élénk vitává átalakult sajtóeseményen Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországon első ízben külön államtitkárság foglalkozik a romák integrációjával. A közigazgatási és igazságügyi minisztériumnál elhelyezett államtitkárság részvétele gyakorlatilag minden szociális- és foglalkoztatásügyi döntéshozatalban biztosított.

A romák felé mindez azt az üzenetet közvetíti, hogy létrejött egy külön, „velük foglalkozó” államtitkárság, „valaki felelős értük”. A többség felé pedig azt, hogy a romák felzárkóztatása nemzeti kérdés, mindenkit érintő ügy – jelentette ki. A romapolitikát illetően kiemelte a romák képzéssel összekötött közmunkaprogramokban való foglalkoztatását és az úgynevezett pozitív diszkriminációs intézkedéseket. Az eredményekhez idő kell, de már „elindult valami” – mondta.

Kiemelte azt is, hogy a kormány megvédi a romákat. Mint mondta, a Btk. „egyenruhás bűnözésről” szóló hétfői módosításáig nem volt eszköz a kezében, hogy fellépjen a gyöngyöspataihoz és hajdúhadházihoz hasonló felvonulások ellen, a módosítás azonban „véget vet a félkatonai szervezetek felvonulásainak”.

Magyarországnak a romakérdésben „két arca van” – fogalmazott. Az egyik az, hogy a romák és nem romák között az elmúlt évszázadok folyamán létezett egyfajta békés együttélés, és már a rendszerváltást megelőzően, majd azután is voltak példák integrációs programokra. A másik arca – mondta – a paramilitáris csoportok felvonulásai, cigánygyűlölet és az, hogy egyesek az interneten „cigányterrorról” beszélnek. „Egy parlamenti párt erre a témára építve 17 százalékig küzdötte fel magát” – tette hozzá. Kijelentette: „nem akar megértést kérni” a Jobbik számára, ugyanakkor a jelenségre „nem egyfajta újjáéledt nácizmusként vagy irredentizmusként” kell tekinteni, és az nem is nevezhető kizárólag bal- vagy jobboldalinak, hanem „szociális populizmus”, amely a romákat mondja ki bűnösnek, és a félelemre épít. Nem véletlen – tette hozzá – hogy a párt támogatottsága azokban a térségekben erős, ahol a romákat korábban foglalkoztató egykori szocialista nehézipar összeomlott, magas a munkanélküliség, az állam pedig „kivonult”, és „magára hagyta az embereket”.

Újságírók felvetésére, hogy nem kellett volna-e Orbán Viktornak a gyöngyöspatai incidensek alkalmával „előbb és határozottan megszólalnia”, Balog úgy vélekedett, hogy a kormány megfelelően kezelte a kérdést. Rámutatott, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínre utazott, és több száz rendőrt vezényeltek a településre. Felidézte, hogy a rendőrség feljelentéseket tett, a bíróság azonban megfelelő jogszabályi háttér hiányában elrendelte az őrizetbe vettek szabadlábra helyezését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.