Támogatást ad az állam, fellendülhet a lakásvásárlás

A banki különadó alapja csökkenthető lenne a lakás építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére és felújítására nyújtott hitel-, illetve lízingállománnyal, az állam ezzel is élénkítené a bankok lakáshitelezési készségét – tartalmazza egyebek mellett az Otthonteremtési stratégia vitairata, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján jelent meg szerdán.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/783455" target="_blank"><strong>• Kármán: Kompromisszumra van szükség</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/783442" target="_blank"><strong>• Az európai egészségturizmus közponjává tennék hazánkat</strong></a> <br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/783447" target="_blank">• A célok megvalósítását szolgálja a külgazdasági stratégia</a></strong>

MNO
2011. 05. 11. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stratégia átfogja a teljes lakásvertikumot, és nagyrészt olyan, az építést és felújítást élénkítő javaslatokat tartalmaz, amelyek maguk teremtenék meg a támogatás forrásait. Ilyen például a kondenzációs gázkazánok elterjesztésének a támogatása. A támogatás azonos lenne az áfa összegével, így amit az állam beszed az egyik oldalon, azt adná ki támogatásként a másikon. Eközben 26 százalékkal csökkenne a gázfelhasználás, és a beruházás nyolc év alatt megtérülne. Ugyanez a támogatás élne a napkollektorokra is.

Az úgynevezett ESCO-s beruházásokkal egész városrészeket lehetne rehabilitálni a tervezet szerint. Ennek lényege, hogy egy cég saját beruházásban újítja fel az épületeket, amellyel 30-40 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni. A tulajdonosok pedig meghatározott ideig a felújítás előtti fűtési számlát fizetik a cégnek, és csak ennek lejárta után élvezik az energiatakarékos lakás előnyeit. Az állam a beruházás 40-60 százalékát adná támogatásként, amit tíz évre elosztva fizetne meg az ESCO-s cégnek. Ezzel a technikával öt év alatt 500 ezer lakás újítható fel A kategóriásra, 1000 milliárd forint támogatással, amely legrosszabb esetben is azonos lenne az adóbevétellel.

A program 15 év alatt 392 milliárd forint értékű energiamegtakarítással járna, a felszabaduló szén-dioxid-kvótából pedig további 145 milliárd forint bevételre tenne szert az állam. A program 139 ezer új munkahelyet is teremtene. A fiatal családok nem szocpol-, hanem tőketámogatást kapnának, de azt az állam a bérlakásépítő nonprofit cégeken keresztül folyósítaná. A támogatás csak 130 négyzetméterig járna az új lakásokra, a négyzetméterre vetített összeg pedig az energiahatékonyságtól függne. Az átlagos támogatás 3 millió forintot tenne ki lakásonként. Az átlagos lakás 20 millióba kerül, ezután a költségvetési bevétel 8 millió forint, így az állam a támogatással még jól is járna.

A bérlakásépítés másik ága az osztrák rendszerű nonprofit bérlakásépítő rendszer meghonosítása lenne. A program egy 500-1000 lakásos pilotprogrammal indulna. A nonprofit cégek társaságiadó-kedvezményt élveznének. A források teremtése érdekében létrehoznák a bérlakás-befektetési alapot – az állam (az MFB) alapítaná –, és intézményi, valamint magánbefektetők is vásárolhatnák a befektetési jegyeit, amelyek a tőzsdére is bevezethetők lennének.

A bérlakásépítés másik forrása az uniós támogatás lenne, 50 százalékos tőketámogatással. A lakáshitelpiac élénkítésének egyik eszköze lenne az euró-lakáshitelek újbóli engedélyezése. A másik eszköz pedig a forint-lakáshitelek kamatainak a támogatása, de ez csak öt évig tartana úgy, hogy az induló 50 százalékos támogatás évente 5 százalékponttal csökkenne. Az állam a kezdeti terhet akarja csökkenteni a családoknál. Ezzel a forinthitel kamata az euróhitelére lenne csökkenthető. Valamennyi állami támogatás egységes, központi nyilvántartásba kerülne. A stratégia része az építőipari szolgáltatás áfájának 5 százalékra csökkentése a jelenlegi 25 százalékról.

Az állam újraélesztené a lakásszövetkezeteket is, de a stratégia erről részleteket nem tartalmaz. A cafetéria kiterjedne – havi 20 ezer forintig – a lakbérre is. A munkaerő mobilitását növelné az, ha valaki a kiadott lakásának lakbérét elszámolhatná az általa fizetett lakbérrel szemben. A lakások komplex energetikai felújítását 130 négyzetméterig támogatná az állam, a már említett pontrendszer alapján. Az átlagos támogatás egymillió forint lenne lakásonként.

A kilakoltatási moratóriumra vonatkozóan visszaállítanák a régi rendszert: december 1. és március 1. között lenne hatályos a moratórium. A lakáshiteleiket fizetni nem tudóktól visszavett lakásokat negyedévente, 5 százalékos kvóta szerint lehetne árverezni. A Nemzeti Eszközkezelő Társaság speciális államkötvényekért cserébe szerezné meg a visszavett lakások tulajdonjogát a bankoktól. A volt tulajdonos bérlőként lakhatna tovább a lakásban, és visszavásárlási jogot kapna.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.