„Törvények vannak, amelyeket mindenkinek be kell tartania” + Képriport

A Gyöngyöspatán történtek adták a napirend előtti felszólalások többségének témáját hétfőn a parlamentben. Eldőlt, hogy a Ház már hétfőn tárgyal és szavaz a kormánynak a büntető törvénykönyvet (Btk.) az „egyenruhás bűnözés” miatt módosítani javasoló indítványáról.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/781229" target="_blank"><strong>• A parlament előtt a Btk. módosítása</strong></a>

MNO
2011. 05. 02. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor arról beszélt, hogy a közelmúltban a törvényesség látszatát keltve bontották meg a rendet több településen, a főszereplő Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon is a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület volt. Az az egyesület akart rendet csinálni Gyöngyöspatán, amely a videofelvételek tanúsága szerint a saját soraiban sem tud rendet tartani – fogalmazott a belügyminiszter.

Rámutatott: a Szebb Jövőért oda ment rendet csinálni, ahol erre nem volt szükség, mert január elseje óta mindössze 12 kis értékű tulajdon elleni bűncselekmény történt, megérkezésük nyomán azonban 17 esetben történt feljelentés. A probléma az, hogy ennek az egyesületnek van politikai háttere is, amely sajnos itt van a parlamentben, rendet hirdetve és rendetlenséget gerjesztve – mondta Pintér Sándor, aki kérte a képviselők támogatását a Btk. módosításához. Kijelentette: az ország csak akkor tud fejlődni, ha megfelelő rend, közbiztonság lesz.

Volner János (Jobbik) a 12 lopási eset kapcsán azt mondta, a bűncselekmények egy része ki sem derül, mert az emberek nem bíznak a rendőrségben, nem is fordulnak minden problémájukkal a testülethez. Méltatlannak nevezte tömegverekedést emlegetni, amikor „nyolcvan felfegyverzett cigány félholtra ver négy magyart”, és bírálta a köztévének a Gyöngyöspatán történtekről bemutatott híradásait.

Schiffer András (LMP) irányukban helyesnek ítélte a kormány beharangozott lépéseit, ugyanakkor jelezte, hogy a botrány kipattanásáig a kormányzat „távcsővel figyelte” ezt a helyzetet. Egy demokratikus erő sem tud a történtekből hasznot húzni – mondta, hangsúlyozva: rend akkor lesz, ha világos erkölcsi rend van.

Harangozó Tamás (MSZP) felidézte, hogy egy éve érdeklődött a Szebb Jövő Polgárőr Egyesületről, akkor a kormány azt mondta, nincsenek jogi eszközei ellene. Úgy fogalmazott, a miniszterelnök a „vér kicsordulását várta”, hogy megszerezze a többség támogatását a Btk.-módosításhoz. Kövér László közbelépését kiváltva bírálta a házvezetést is, amiért nem tett semmit, amikor Vona Gábor (Jobbik) gárdamellényben ment a Parlamentbe. Kijelentette, a zárolt 35 milliárd forint visszaadása és átfogó cselekvési terv nélkül nem lehet hosszú távú eredményeket elérni.

Rendet kell teremteni – mondta a fideszes Lázár János, aki hangsúlyozta, frakciója támogatja, hogy az állam fel tudjon lépni azokkal szemben, akik káoszt akarnak. Szerinte a Jobbik hasznot akar húzni a Gyöngyöspatán történtekből, védi a „neonáci, szélsőséges egyesületet”. Harangozó Tamás felszólalására felvetette, miért nem emelt szót, amikor 2006-ban neonácik masírozhattak a Hősök terén, illetve amikor magyarok szemét lövette ki a kormány.

Pintér: A kormány szándéka, hogy mindenkinek kenyeret adjon

Gyöngyöspata kapcsán Schiffer András azt hangsúlyozta: a demokratikus politikai erőknek a tűzoltás során együtt kell működniük, de aztán azzal kell foglalkozni, hogyan lehet felszámolni a vidék cserbenhagyottságát. Békehadtestprogramok elindítását szorgalmazta az etnikai típusú feszültségek feloldására.

Pintér Sándor azt hangsúlyozta, törvények vannak, amelyeket mindenkinek be kell tartania. A megoldáshoz nem kell külföldi segítség és külföldi sajtó – hangoztatta, megjegyezve: a kormány szándéka, hogy közfoglalkoztatással mindenkinek kenyeret adjon.

KDNP: az oktatás és a munkahelyteremtés a megoldás

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szintén Gyöngyöspatával foglalkozott. Mint mondta, egyrészt vannak deviáns életformát élő családok, akik lopnak, verekszenek, és vannak, akik erre rossz választ adva viszontfélemlítéssel válaszoltak, de a rendőrség mindkét irányban fellép. Megjelentek szerinte politikai érdekek is, amelyek negatív kép kialakításában érdekeltek az országról. Mint mondta, bízik abban, hogy a rendőrség megoldja a rövid távú feladatokat, hosszabb távon az oktatás és a munkahelyteremtés adhat megoldást. Pintér jelezte, a válaszokat például az önvédelem kiterjesztésével is keresi a kormány, amely a közfoglalkoztatásról még ebben a fél évben dönthet.

Balczó Zoltán (Jobbik) védelmébe vette a Szebb Jövőért Egyesületet, amely, mint hangsúlyozta, törvényes keretek között működik, együtt akar működni a rendőrséggel, a közbiztonságért akar tenni. A gyülekezési jogra hivatkozva azt mondta, a Btk.-módosítás alkotmányellenes lesz. Szerinte a kormány jobboldali kötődése miatt bánik másképp a Szebb Jövővel, és megbénítja a társadalom immunrendszerét. Pintér leszögezte: ha egy polgárőrség nem működik együtt a rendőrséggel, abból anarchia lesz.

A Ház négyötödös többséggel – az ügy súlyához méltatlan tárgyalási keretet bíráló Jobbik ellenszavazataival – megszavazta a házszabálytól eltérést a kormány Btk.-módosítást kezdeményező javaslatánál, így annak tárgyalása és zárószavazása is még hétfőn lezajlik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.