2000 milliárd forint maradt, azt kell hatékonyan elkölteni

Szakítottunk a szocialista gazdaságfilozófiával, nem támogatunk semmilyen felesleges és presztízsberuházást. Nem folytatjuk a fenntarthatatlan beruházások megvalósulásának sorát sem, ami a szocialista kormány ideje alatt napi szinten működött – mondta Molnár Ágnes.

MNO
2011. 06. 05. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációkért felelős államtitkára a nagyobbik kormánypárt honlapjának adott vasárnapi interjújában emlékeztetett arra, hogy az Új Széchenyi-terv kialakítását széles körű nemzeti konzultáció kísérte. A prioritásokat a vállalkozókkal, szakmai szervezetekkel folytatott párbeszéd alapján tűzték ki. Mint mondta, a mostani pályázati rendszer arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy életképes, hosszú távon fenntartható üzleti terveik és ne a pályázatok terhére elszámolható költségek alapján pályázzanak. A program a közszféra improduktív beruházásai helyett nagyobb hangsúlyt fektet a gazdaságfejlesztésre és ezen keresztül a foglalkoztatás fenntartható bővítését célzó konstrukciókra – tette hozzá.

Az államtitkár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló „8000 milliárd forintos támogatási keretből az előző kormány több mint 4600 milliárd forintot kiutalt, és további 1400 milliárd forintot kötött le fejlesztéspolitikai stratégia nélkül, szétaprózottan, a vállalkozások támogatása, a gazdaság élénkítése nélkül. Nekünk most a még rendelkezésre álló, alig 2000 milliárd forintnyi forrást kell a korábbinál jóval célzottabban és hatékonyabban felhasználni” – fogalmazott.

Molnár Ágnes elmondta, ennek következében „apránként fogunk új munkahelyeket teremteni, mert az országot olyan súlyos gazdasági helyzetbe sodorta az előző kormány, ami jelentősen hátráltatja a haladást. A pályázati támogatásokkal megvalósuló új munkahelyek szerepe ezért különösen felértékelődik, főleg egy hátrányos helyzetű térségben”.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány már az első három hónap alatt jelentős sikereket ért el. „Sikerült világossá tennünk: az ország számára a kiutat csakis a családi, a kis- és középvállalkozások megsegítése jelenti, mert ezek fogják biztosítani a megfelelő foglalkoztatást, a munkahelyteremtést, illetve -megőrzést. Ha a támogatás a megfelelő helyre kerül, megvalósulhat a cél, hogy Magyarország a közép-európai térség központi tényezőjévé – irányítójává – válhat” – fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy júniusig mintegy 3100 fejlesztéshez igényeltek támogatást a pályázók, ezek jelentős része a vállalkozásfejlesztés területét érinti. Arról is tájékoztatott, idén még további pályázatokat írnak ki.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.