A kormányzat csökkenti a cégek brutális adminisztrációs terheit

Akkor lehet sikeres a kormányzat programja az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében, ha a vállalkozók erős politikai nyomást gyakorolnak – jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön, a Világgazdaság napilap által szervezett budapesti konferencián.

MNO
2011. 06. 02. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a GDP 10,5 százalékát költik adminisztrációra a vállalkozások, ennek összege 2800 milliárd forint, amely jövőre első lépésben 105 milliárddal, majd további 400 milliárddal csökkenhet – mondta az NGM államtitkára.

Hozzátette azt is, hogy a magyar vállalkozások gyengébb versenyképességére is hat ez, hiszen Hollandiában, Nagy-Britanniában és Dániában csupán a GDP 2-3 százalékát viszik el az adminisztrációs terhek. David Cameron azt szorgalmazza az EU-ban, hogy csak akkor lehessen bevezetni egy új adminisztrációs szabályt, ha egy másikat kivezetnek – idézte a brit miniszterelnököt az államtitkár.

Az első csomagban, amelynek alapján januártól 105 milliárd forinttal mérsékelhetők a vállalkozások adminisztrációs terhei, többek között él majd az a szabály, hogy a foglalkoztatási bejelentés 23 adatát egyre redukálja, vagy a kötelező könyvvizsgálatot 100 millió forintos bevételi határról 200 millióra emeli – közölte Cséfalvay Zoltán.

A második lépést – s ebben kérte a vállalkozások politikai nyomásgyakorlását az államtitkár –, amelynek hatására további 400 milliárd forinttal csökkenhetnek a vállalkozások terhei, augusztusi kormányhatározatok eredményezhetik, s ezek is januártól lépnek hatályba – tette hozzá.

A második csomagban már nemcsak az NGM hatáskörében lévő szabályokat kívánják megváltoztatni, hanem a más tárcákhoz és az önkormányzatokhoz tartozókat is – jelezte Cséfalvay Zoltán.

Példaként említette az államtitkár a magyarországi építési engedélyek beszerzésére fordított 204 napot, amelyre Hongkongban elég 67 nap is. „Kérem a vállalkozásokat, gyakoroljanak erős politikai nyomást a kormányzat felé, így segítsék az adminisztrációs terhek csökkentésének programját” – fogalmazott Cséfalvay Zoltán. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében június 2-án, azaz ma konzultációsorozatot indít az NGM, amelynek során javaslatokat, ötleteket várnak a vállalkozóktól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.