A legszorosabb szövetségesként méltatta az országot Obama + Képek

Németországot az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségeseként méltatta Barack Obama amerikai elnök, amikor kedden a Fehér Háznál vörös szőnyeges fogadtatásban részesítette a Washingtonban állami látogatáson tartózkodó Angela Merkel német kancellárt. Barack Obama támogatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újraválasztását – hangsúlyozta Jay Carney fehér házi szóvivő közleményében.

MNO
2011. 06. 07. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merkel, akit fogadásakor Obama kétfelől megcsókolt, a kétoldalú viszonyban – például Líbia ügyében – jelentkező nézeteltéréseken túllépve barátinak minősítette Washington és Berlin viszonyát. A hivatalos tárgyalásokat megelőzően a két vezető hétfőn este egy mintegy kétórás magánvacsora keretében folytatott eszemecserét az amerikai főváros Georgetown negyedének elegáns, 1789 nevű éttermében.


Médiaértesülések szerint a beszélgetésen szó esett az európai adósságválságról és arról is, hogy ki legyen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) következő vezérigazgatója. „Nyilvánvaló, hogy egyikünk sem egészen úgy néz ki, mint a bennünket megelőző vezetők” – jelentette ki taps közepette a német kancellárt a Fehér Ház déli gyepén fogadó amerikai elnök, aki hangsúlyozta, hogy a két ország viszonya azt példázza, miként válhatnak az egykori ellenségek szövetségessé. „Európának és Németországnak nincsen jobb partnere Amerikánál” – mondta Merkel.

A kétoldalú hivatalos tárgyalások és közös sajtótájékoztató után este Obama elnök díszvacsorát ad Angela Merkel tiszteletére a Fehér Házban, amelyen Szabadság-éremmel tünteti ki a német kancellárt – ez a legmagasabb polgári elismerés Amerikában.


Továbbá Washington és Berlin egyetért az izraeli–palesztin rendezés alapelveiben, abban hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell, és hogy a reformokat végrehajtó közel-keleti államok gazdasági támogatást érdemelnek a G8-csoporttól – jelentette be Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár. Obama szerint Merkellel egyetértettek abban, hogy a palesztin állam elismerésével kapcsolatban kerülni kell az egyoldalú lépéseket. Az amerikai–német csúcson fontos helyet kaptak az európai adósságválsággal kapcsolatos kérdések is.




Fotók:Reuters


Obama támogatja Ban Ki Mun újraválasztását

Barack Obama amerikai elnök támogatja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újraválasztását, és úgy véli, Ban jelentős reformokat hajtott végre egy olyan intézményen belül, amely ugyan kívánnivalókat hagy maga után, de nélkülözhetetlen – közölte a Fehér Ház.

Obama támogatása jelentős lökést ad ahhoz, hogy a 66 éves volt dél-koreai külügyminiszter – akinek még nincs kihívója – elnyerje a megbízatást második mandátumára. „Ban Ki Mun vezetése alatt az ENSZ kulcsfontosságú szerepet játszott világszerte a válságok és kihívások megoldásában” – hangsúlyozta Jay Carney fehér házi szóvivő közleményében. Carney szerint Obama közölte: az ENSZ nem tökéletes, de nélkülözhetetlen intézmény. Ban Ki Mun jelentős reformokat hajtott végre az ENSZ-ben, így több nőt igyekezett vezető posztokra juttatni, és erőfeszítéseket tett a világszervezet költségvetésének az elmúlt tíz év óta legjelentősebb csökkentésére.

Carney kitért az ENSZ által Elefántcsontparton a demokratikus átalakulás támogatására tett erőfeszítésekre, a földrengés sújtotta Haitinek nyújtott támogatásra, a Dél-Szudán önrendelkezéséről rendezett népszavazásra és a líbiai politikai és emberiességi helyzet megoldására tett erőfeszítésekre.

Ban Ki Mun mandátuma december 31-én jár le.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.