A NATO eltökélten folytatja a líbiai nép megmentését

Már a jelenlegi tripoli rezsim távozása utáni időszakról is tárgyaltak a NATO-tagországok védelmi miniszterei Hende Csaba honvédelmi miniszter beszámolója szerint, amikor áttekintették a líbiai feladatokat szerdai brüsszeli találkozójukon. A NATO eltökélt abban, hogy amíg szükséges, folytatja líbiai célpontok elleni támadásait a helyi lakosság védelmében – áll az atlanti szövetség védelmi minisztereinek közleményében.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/789453"><strong>• A NATO-miniszterek már a Kadhafi utáni helyzetre készülnek</strong></a>

MNO
2011. 06. 08. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tárcavezető elmondta, egyetértettek abban, hogy demokratikus, békés és rendezett átmenet során a líbiai népnek kell döntenie saját jövőjéről, de úgy, hogy e folyamatban a nemzetközi közösségre is bizton számíthasson. Ebben a folyamatban a NATO várhatóan nem kap majd vezető szerepet – emelte ki Hende Csaba –, az átalakulás segítésében elsősorban az ENSZ, az Európai Unió és az Afrikai Unió szerepvállalása valószínűsíthető.

Megállapították azt is: három feltétel kell a Moammer el-Kadhafi távozása utáni időkre vonatkozó szövetségi segítséghez: szilárd jogi alap (több résztvevő szerint új ENSZ BT-határozat), világosan megfogalmazott igény arra, hogy mit várnak a NATO-tól, valamint regionális támogatás. Hende Csaba megerősítette: a szövetség eltökélt abban, hogy a szükséges ideig folytatja a líbiai nép megmentését szolgáló hadműveletet. Úgy vélte, ez egyértelmű üzenet Kadhafi rezsimjének. Nincs jövője egy olyan vezetésnek, amely szisztematikusan támadja saját lakosságát. Ez a rezsim elvesztette teljes legitimitását, távoznia kell – hangoztatta a miniszter. Beszámolt arról is, hogy a találkozón megállapították: a rezsim jelentősen meggyengült, de még vannak számottevő képességei.

Hende Csaba azt is elmondta: továbbra sem merült fel olyan igény, hogy Magyarország részt vegyen a katonai feladatok végrehajtásában, és a kormány egyelőre nem is ajánlott fel erőket. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a pápai nehéz-légiszállító ezred C–17-es repülőgépei magyar felségjelzés alatt repülnek, a légtérellenőrzést végző AWACS-gépeken magyar tiszt is teljesít szolgálatot, és a szövetségesek szükség esetén használhatják a magyarországi légi bázisokat is.

Emellett a líbiai műveletekben érintett különböző NATO-parancsnokságokon úgynevezett törzsbeosztásokban dolgozó magyar katonák továbbra is teljesítik szolgálatukat, és részt vesznek a művelettervezési feladatokban – fejtette ki. Hende hozzátette: továbbra is tervezi Magyarország, hogy amint megindul az Európai Unió humanitárius művelete, ahhoz katonai egészségügyi csoportot ajánl majd fel.

A miniszter a találkozón tájékoztatta kollégáit arról is, hogy a kormány pozitívan válaszolt az Egyesült Államok kérésére, és Líbiában a jövőben a magyar nagykövetség látja el az amerikai diplomáciai és konzuli érdekek képviseletét. Ugyancsak a tripoli magyar nagykövetség képviseli az EU-t, valamint külön Kanadát és más országokat – emlékeztetett.

A katonai, politikai és gazdasági nyomás megfelelő kombinációja kell

A NATO eltökélt abban, hogy amíg szükséges, folytatja líbiai célpontok elleni támadásait a helyi lakosság védelmében – áll az atlanti szövetség védelmi minisztereinek közleményében. A szövetség 28 tagországának, valamint a NATO-n kívüli hozzájáruló országok találkozóján megállapították, hogy az eredeti ENSZ-felhatalmazás alapján szükség van 90 nappal meghosszabbítani az eredetileg június végéig tervezett küldetést.

Mint Anders Fogh Rasmussen a tanácskozás szünetében a sajtót tájékoztatva elmondta, a NATO bizonyos abban, hogy az idő Moammer el-Kadhafi líbiai vezető ellen dolgozik.

Közös nyilatkozatukban a miniszterek megerősítették, hogy a rezsim elvesztette teljes legitimitását, távoznia kell. A cél továbbra is az, hogy a vezetéshez hű erők állítsák le a polgári személyek elleni támadásokat, ellenőrizhető módon vonuljanak vissza a támaszpontokra, és biztosítanak azonnali, akadálytalan humanitárius hozzáférést.

A miniszterek szerint a „katonai, politikai és gazdasági nyomás megfelelő kombinációját” kell alkalmazni Kadhafiék ellen. Ennek érdekében a szövetség szorosan együttműködik más nemzetközi szervezetekkel is. A közös nyilatkozat megállapította, hogy a művelet továbbra is jelentős támogatást élvez a térségben is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján jelenleg a NATO hadereje gondoskodik arról, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány Kadhafi rezsimjéhez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó, illetve fenyegető katonai erőkre. Szerdán kiadott friss mérleg szerint a március vége óta tartó műveletben a NATO-gépek már több mint tízezer repülést hajtottak végre, ebből közel 3900 csapásmérő volt.

Leszögezte, hogy a szövetség jelentős haladást ért el, és csapásaival sok életet mentett meg. A miniszterek azt is kiemelték, hogy a támadásokat a civil veszteségek elkerülését célzó legnagyobb óvatossággal hajtják végre.

A tanácskozásról kiadott dokumentum nem szól konkrétan Rasmussennek arról a javaslatáról, hogy a katonai bevetésekbe vonják be a NATO más tagországait is. A miniszterek csak azt vállalták, hogy biztosítják „a szükséges eszközöket és a megbízatásunkon belüli lehető legnagyobb rugalmasságot”. Üdvözölték „az erőfeszítéseinkhez való további hozzájárulást”.

A NATO-tagországok védelmi miniszterei hangoztatták, hogy a népnek kell döntenie saját jövőjéről egy szuverén, független, egységes Líbia keretei között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.