A péniszét is levágták a 13 évesnek a hatóságok + Videó + Képek

Egy brutálisan megkínzott, majd meggyilkolt 13 éves fiúról terjengenek a hírek Szíria-szerte. Bassár el-Aszad rezsimje ilyen és hasonló rémtettekkel próbálja meg elriasztani az embereket a tüntetésektől, azonban szakértők szerint könnyen visszájára sülhet el a kegyetlenkedés.

Lóska Márton
2011. 06. 02. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíz hete tartó demonstrációk során több mint ezer ember vesztette életét, és tízezer embert börtönöztek be. A rengeteg letartóztatás miatt stadionokat nyitott meg a hatalom, hogy helyet tudjon biztosítani az újabb raboknak. Bassár el-Aszad amnesztiát ígért a közelmúltban az ellenzékieknek, de hamar lehull a lepel a diktátor „nagylelkűségéről”, ugyanis a jelenlegi büntetéseken csak enyhítenének, tehát a kivégzést életfogytig tartó börtön vagy munkatábor váltaná fel. Az ítéletre váró politikai foglyok ezreire pedig nem vonatkozna az ajánlat.


Botokkal és cipőkkel verték s levágták péniszét a 13 éves Hamza al-Khatibnak, mielőtt több lövéssel végeztek vele – állítják szíriai ellenzékiek egy orvosi jelentésre hivatkozva. A fiatal fiúnak felismerhetetlenségig fel volt duzzadva az arca, és óriási lyuk tátongott a mellén. Az áldozat fényképe kikerült a Syrian Revolution 2011 Facebook oldalra, az ellenzékiek azt remélik, hogy a szörnyűségek, melyekből nincsen hiány, megtörik a társadalom nagy részének hallgatását.

„A testedet és a lelkedet is megtörik”

„Hozzá vagyunk szokva a veréshez. A közelmúltban otthonaikban törtek rá a negyed lakóira azzal a felkiáltással, hogy fegyvereket keresnek, miközben különféle értékeket raboltak el. Az összes 15 és 75 év közötti férfi lakost kiterelték a főtérre, ahol a földre kényszerítettek minket, botokkal ütlegeltek, testünkön tapostak. Több idős ember eszméletét vesztette a folyamatos bántalmazástól. Mindeközben arra kényszerítettek minket, hogy az elnököt dicsőítsük” – mondta el egy neve elhallgatását kérő ellenzéki. Arra a kérdésre, hogy eleget tett-e az egyenruhások felszólításának, s éltette-e Bassár el-Aszadot, nevetve válaszolt a Time riporterének: „ha nem teszed meg, akkor halott vagy”.




„A testedet és a lelkedet is megtörik, s semmit sem tehetsz” – számolt be a börtönbeli viszonyokról egy fiatal nő, akinek bátyját és szomszédait is elhurcolták, mert tüntetéseken vettek részt. „Az egyik ismerősömet annyira megverték, hogy úgy nézett ki a háta a véraláfutásoktól, mintha ecsettel festették volna kékre és feketére. Egy másik ismerősöm, miután kiengedték a börtönből, több napig nem merte elhagyni otthonát” – tette hozzá. A bebörtönzötteket is a rendszert éltető dalok éneklésére kényszerítik: „a testem, a lelkem neked adom, Bassár”, szól az egyik rigmus. „A legrosszabb, ha a civil ruhások kapnak el. Akkor hiába vagy bárki, három napig a hatóságok szeme elől is eltűnsz, s nem fogod élvezni azt a három napot” – számolt be egy helyi újságíró a Time-nak.

Kémfilmek a valóságban

Míg Egyiptomban az internet, a Facebook és a Twitter komoly szerepet játszott a demonstrációk megszervezésében, addig Szíriában köztudott, hogy a rezsim árgus szemekkel figyeli a közösségi oldalakat és az elektronikus levelezést, hogy a vezetékes- és mobiltelefonokat ne is említsük. A szír vezetés Irántól kapott fejlett megfigyelőeszközöket vet be a lakosság ellen – írta korábban a Washington Post hivatalos amerikai forrásokra hivatkozva. A Facebookot Bassár el-Aszad emberei egy időre lekapcsolták, de felismerték, hogy áltüntetések szervezésével könnyebben kézre keríthetik a rezsim ellenségeit. Emellett felhasználják az ellenzékiek fegyverét is a titkosrendőrök, míg az egyik fél emberiesség elleni bűntetteket próbál meg rögzíteni mobiltelefonjával, addig a civil ruhás titkosrendőrök a szervezkedőket dokumentálják. Több bebörtönzöttet szembesítettek ilyen felvételekkel. „Azonban ezt a rizikót vállalnunk kell” – tette hozzá a Time magazin tudósítójának nyilatkozó fiatal szíriai nő, aki a poloskák miatt csak úgy mert beszélni saját lakásán, hogy a kémfilmeket idézve, bömböltette televízióját.


Egy volt nyugati diplomata elmondása szerint a lakosság nagy részét felháborítja a kormányzat brutalitása és a korrupció, ám arányaiban növekedett az emberek életminősége, mióta el-Aszad 2000-ben átvette a hatalmat. A szakértő elmondása szerint az emberek 20 százaléka támogatja a diktátort, míg ellenzéke a lakosság 15 százalékát teszi ki, a 65 százalékos csendes többség pedig szeretne kimaradni az erőszakhullámból. A rendszer erre a többségre próbál hatni, mikor azt sulykolja az emberekbe, hogy a diktátor eltávolításával polgárháború égetné fel az országot. Azonban a vezetés hibája, hogy valóban egyes ellenzéki csoportok fegyvert fogtak, mikor nem hallgatta meg hangjukat – tette hozzá. Több megfigyelő is felhívta rá a figyelmet, hogy a megtorlások ellenére egyre több a megmozdulás, s ha helyre is áll a rend valaha, akkor sem lesz az ország ugyanaz, ami volt.





(Time)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.