„Csak most jön a neheze”

Az El País figyelmeztette Portugália távozó és új kormányát, hogy csak most jön a neheze, valamint a perui elnökválasztások második fordulójának győztesét, Ollanta Humalát, hogy először rendezze a szociális konfliktusokat. A katalán La Vanguardia is portugál témát választott, de kisebb „kanyarral”, mert összefoglalta a francia Les Echosnak adott Passos Coelho-interjú lényegét.

2011. 06. 07. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elpais.com, lavanguardia.es – Spanyolország

Az El País a portugál előre hozott választásoknak szentelte vezércikkét, amelyben a rá váró kockázatokra figyelmeztette a győztest. Passos Coelho ugyanis nemcsak jó adósnak ígérte az országot, hanem még azt is megüzente az EU-nak, az EKB-nak és az IMF-nek, hogy a gazdaság gyors rendbetételének érdekében még náluk is tovább mehet a megszorító intézkedésekben.

A La Vanguardia beszámolt arról, hogy Coelho új, független és kiterjedt hatáskörökkel felruházott költségvetési ellenőrző testületet hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy szemmel tartsa az állami, a térségi és az önkormányzati pénzügyeket. Coelho megjelölte, mely területeken hajtana végre bátrabb magánosítást: például a tömegtájékoztatási eszközökben, de új szabályokat akar a társadalombiztosításban, az oktatásban és az igazságszolgáltatásban is.

elpais.com, elmundo.es – Spanyolország

Súlyos szociális konfliktusok terhelik Peru belső területeit, amelynek többségében az őslakos indián közösségek érintettek vagy kárvallottak. Egyelőre negyvenmilliárd dollárnyi külföldi befektetés kivonását fontolgatják, ha nem oldódnak meg sürgősen ezek a rendezetlen ügyek. Az indián közösségek elsősorban a bánya- és a fakitermelő cégekre „fújnak”, mert mindkét ágazat tevékenysége sok környezetszennyezéssel jár, ráadásul a perui kormány nem éppen hatékonyan forgatta vissza a befektetésekből járó helyi visszatérítéseket az indiánok javára. Az előző két elnök, az Ollanta Humalához hasonlóan szintén kecsua indián Alejandro Toledo (2001–2006) és utódja, a július 28-án távozó Alan García nem sokat tett rendezésükre. A konfliktusok például azzal is fenyegettek, hogy a felháborodott bányászok megakadályozhatták volna az elnökválasztások vasárnapi, második fordulóját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.