Előfordult, hogy ki sem keltek az elvetett magok

A termelők gyakorta tapasztalnak minőségi problémákat a vetőmagoknál, előfordul, hogy ki sem kelnek az elvetett magok, ezért szigorítani kellett a hazai vetőmag-ellenőrzést – közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szegeden.

MNO
2011. 06. 07. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok a vizsgálatok, amelyeket azóta végeztek, hogy az állam újra saját kezébe vette a vetőmagtételek minősítését, sorozatosan tárták fel a problémákat – mondta a politikus a Gabonakutató Nonprofit Kft. kalászos-fajtabemutatóján. Előfordult, hogy GM-szennyezett vetőmagot átcsomagoltak, ezért egyes tételeket vissza kellett tartani. Már akadt arra is példa, hogy GM-szennyezés miatt el kellett rendelni az elvetett szója kitárcsázását – tudatta az államtitkár.

Ángyán József hangsúlyozta, a hazai élelmiszer-előállítás biztonságát az teremtheti meg, ha az állam saját kézbe veszi a biológiai alapokat. A magyar mezőgazdaságnak a helyi igényekhez alkalmazkodó fajtákra van szüksége, ezért az őshonos Kárpát-medencei fajtákat megőrző génbankok mellett a kormányzat támogatja a nemesítést végző intézeteket is.

Szilágyi László, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának becslése szerint a hazai búza-vetésterület 40 százalékán, Szegeden nemesített fajtákat vetnek. Ahogy a szakember fogalmazott, a jelenlegi „kaotikus” vetőmag-forgalmazási viszonyok között pontos adatokat nehéz mondani, a vetőmag-szaporításra használt területek alapján hazánkban továbbra is a szegedi fajták a meghatározók, s jelentős a környező országokba, főként Romániába és Szlovákiába irányuló export is.

A Gabonakutató Kft. nemesítési kísérleteinek középpontjában a szárazságtűrő fajták kiválasztása áll, amelyek kevésbé intenzív termesztés mellett, alacsonyabb műtrágyabevitellel is kiváló hozamot és minőséget adnak – tudatta az igazgató.

Előadásában az igazgató kifejtette, a fémzárolt vetőmagok használatának aránya Magyarországon a korábbi 60 százalékról 20 százalékra esett vissza. Noha a bizonytalan eredetű vetőmagokból hektáronként mintegy 40 kilogrammal többre van szükség, a megtermelt búza mennyisége 0,5-1,5 tonnával is kevesebb lehet. Szilágyi László számításai szerint azzal, ha a termőterület felén fémzárolt vetőmagot használnának, évente 10 milliárd forintos többletbevételhez juthatnának a hazai gazdálkodók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.