Első kézből szerezhettek tapasztalatokat a katasztrófa helyszínén

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nemzetközi tényfeltáró csoportja befejezte látogatását Japánban. A misszióban részt vevők a japán hatóságoknak átadott összefoglalóban egy sor előzetes következtetést és tanulságot fogalmaztak meg a külső veszélyek, a súlyos balesetek kezelése és a balesetelhárítás területén – tette közzé az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

MNO
2011. 06. 02. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OAH honlapján olvasható közlemény ismerteti: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nemzetközi tényfeltáró missziót szervezett a japán kormány kérésére. A csapat feladata a NAÜ és a japán kormány közötti megállapodásnak megfelelően az volt, hogy azonosítsa a fukusimai atomerőmű földrengés és szökőár okozta balesetének tanulságait, ami világszerte elősegítheti a nukleáris biztonság növelését. A tényfeltárás helyszínei között ott volt a Tepco elektromos művek fukusimai atomerőműve is.

A 2011. május 24. és június 2. között szervezett misszióban különböző nukleáris területek elismert szakértői vettek részt. A nemzetközi szakértői csoport tagjai 12 országból érkeztek: az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Dél-Koreából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Indiából, Indonéziából, Kínából, Magyarországról, Oroszországból, Spanyolországból és Törökországból.

A misszióban a NAÜ meghívására magyar részről Lux Iván, az OAH főigazgató-helyettese vett részt. A misszió vezetője Mike Weightman, az Egyesült Királyság nukleáris biztonsági hatóságának vezetője volt. A misszió szakértői előzetes értékelést (preliminary summary) készítettek a fukusimai atomerőmű földrengés és szökőár okozta balesetével kapcsolatos biztonsági kérdésekről. A feladat elvégzése érdekében a csoport intenzív megbeszéléseket folytatott számos japán hatósággal, és meglátogatott három nukleáris helyszínt, köztük a Fukushima Dai Icsi atomerőművet.

A látogatás során a szakértők első kézből szerezhettek tapasztalatokat a március 11-i földrengés és cunami okozta károkról és a japán munkások heroikus erőfeszítéseiről, amit a helyzet stabilizálása érdekében tettek az esemény óta eltelt időben.

A japán hatóságoknak június 1-jén átadott összefoglalóban a csoport egy sor előzetes következtetést és tanulságot fogalmazott meg, amelyeket három fő területen azonosítottak: a külső veszélyek, a súlyos balesetek kezelése és a balesetelhárítás területén. A végleges jelentést a június 20–24. között Bécsben tartandó miniszteri konferencián fogják bemutatni a közlemény szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.