Európa „legzöldebb” bioetanolját gyártják majd hazánkban

Európai uniós támogatással 3 milliárd forint értékű energetikai fejlesztést valósít meg Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó és izocukorgyártó üzeme, a szabadegyházai Hungrana Kft.; a beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el, a kazánokat várhatóan egy év múlva helyezik üzembe.

MNO
2011. 06. 02. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyharmad rész uniós támogatásból és kétharmadrésznyi saját erőből megvalósuló beruházás eredményeként a jelenlegi földgázüzemű kazánokat és egy gázturbinát biomassza-alapú – mezőgazdasági, erdészeti és tisztítási hulladékokkal, maradványokkal, energianáddal, szalmabálával, valamint más célra nem használható, elégethető melléktermékekkel üzemelő – kazánokkal váltják le.

A biomassza-alapú kazánok üzembe állításával olyan mennyiségű földgáz lesz megtakarítható, amely elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására, továbbá évente százezer tonnával mérséklődik majd a Magyarországon levegőbe jutó szén-dioxid-kibocsátás mennyisége – hangzott el az alapkőletételi ünnepségen. A beruházás újabb értékesítési és bevételi lehetőséget jelent a mezőgazdasági termelőknek, 160 új munkahelyet teremt, s lehetővé teszi, hogy a vállalatnál gyártott bioetanol fenntarthatósági mutatója Európában elsőként elérje a maximálisan elérhető értéket, azaz Szabadegyházán gyártsák Európa „legzöldebb” bioetanolját.

Az alapkőletételi ünnepségen Glattfelder Béla (Fidesz) európai uniós parlamenti képviselő elmondta: az Európai Unió megújuló energiák támogatásáról szóló irányelve arra kötelezte a nemzeti kormányokat, hogy települési terveket dolgozzanak ki arra, hogy miként, milyen ütemben fogják bővíteni a megújuló energiák hasznosítását. A magyar kormány cselekvési tervében azt vállalta, hogy 2020-ra a megújuló energiák aránya az összes felhasznált energián belül a jelenlegi körülbelül 6 százalékról 14,6 százalékra bővül. Az ország legnagyobb mértékben a biomasszát fogja hasznosítani megújuló energiaként, 2020-ban abból származik majd a megújuló energiaforrások fele – mondta az unió parlamenti képviselője. Hozzátette: a jelenleg hasznosított biomassza mennyisége 800 ezer tonna kőolaj energiatartalmának felel meg, 2020-ra ezt a mennyiséget 1,2 millió tonnára kell növelni. Ahhoz, hogy ezt a célt elérje az ország, javítani kell a biomassza-felhasználás hatékonyságát, s eddig nem használt biomasszaforrásokat kell hasznosítani. A szabadegyházai beruházás ezt a célt szolgálja. Megvalósításával Magyarország a biomassza-felhasználás vonatkozásában egyévi kötelezettségét teljesíti – mondta Glattfelder Béla.

Lengyel Attila, a tavaly hetvenmilliárd forint forgalmat elért Hungrana Kft. ügyvezetője elmondta: a vállalkozás évi egymillió tonna hazai kukorica feldolgozásával, keményítőt, 300 ezer tonna izocukrot, valamint alkoholt állít elő. Termékei a legmagasabb minőséget képviselik, amit bizonyít, hogy hatvan százalékuk az európai piacokon talál vevőre. Alkalmazott technológiája száz százalékban hulladék- és maradékmentes, a gabona minden grammját hasznosítja. Az országban elsőként kezdte meg a biogáz és a bioetanol termelését s lépett piacra a „zöldüzemanyaggal”.

A Hungrana Kft. az osztrák Agrana International, valamint a Tate&Lyle és az ADM tulajdonában levő Eaststarch ötven-ötven százalékos tulajdona. A cég termékpalettáját tekintve az európai gyártók élmezőnyébe tartozik, izocukorból pedig piacvezető Európában. Tíz éve nyereségesen termel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.