Felfelé ívelő pályára állt a magyarországi turizmus

A tavalyi nehéz év után a kilábalás jeleit mutatja a magyarországi turizmus, az év első négy hónapjában növekedett a hazai, illetve a külföldi turisták és a vendégéjszakák száma, valamint a kereskedelmi szálláshelyek bevétele – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője csütörtökön Hévízen. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789568" target="_blank">• Nem lehet lemaradni, mikor az ágyból is minden megkapható</a></strong>

MNO
2011. 06. 09. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemes Andrea, a hévízi NaturMed Hotel Carbona mintegy 300 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósított beruházásának átadása alkalmából beszélt arról, hogy a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi teljesítménye – a vendégéjszakák és a vendégek számát illetően is – 12 százalékos növekedést mutat.

Az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek díjbevétele 74 milliárd forint volt, ami 8,8 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Ugyanebben a négy hónapban a belföldi turisták száma 5-7 százalékkal, míg a külföldi vendégeké mintegy tíz százalékkal emelkedett Magyarországon – tette hozzá.

Nemes Andrea hangsúlyozta: szükség van a minőségi beruházásokra, fejlesztésekre, a kormányzat is több olyan intézkedést dolgozott ki, ami a turizmus versenyképességét és munkahelyteremtő képességét fokozhatja. Ezek között említette, hogy a tervek szerint még idén elfogadják a turizmusfejlesztési koncepciót, a most folyó előkészítés után pedig társadalmi vitára bocsátják a turizmustörvényt.

A remények szerint a belföldi turizmus eredményei 3-5 éven belül 30-35 százalékkal növekedhetnek a Széchenyi-pihenőkártya bevezetésének is köszönhetően. Jelentős versenyképességi tényező az áfa, „amit középtávon mindenképpen rendezni szükséges”, ez a turizmusfejlesztési koncepcióban is megtalálható – fejtette ki Nemes Andrea.

Ritka példa

Manninger Jenő, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke azt mondta: kevés olyan példa akad, mint a hévízi Carbona, amelyet egykori szakszervezeti üdülőből fejlesztettek minőségi szállodává, s nem egy külföldi szállodalánc tagjaként, hanem magyar tulajdonosok üzemeltetésében. Hozzátette, hogy a nagy verseny miatt a turisztikai fejlesztések nem állhatnak le, a régió tanácsa is kifejezetten a meglévő fürdőhelyek és szállodák támogatását tartja elsődlegesnek.

A Nyugat-Dunántúlon kiemelt fontosságú terület a turizmus, a kormányzat céljával összhangban ebben a szektorban is a vállalkozásfejlesztés és a munkahelyteremtés ösztönzése a célja a fejlesztési tanácsnak. Úgy fogalmazott, hogy Hévízen a gyógyfürdő korábban meghiúsult fejlesztésére is újból lehet majd pályázni, ehhez rendelkezésre áll másfél milliárd forintos támogatási forrás.

Manninger Jenő elmondta: a mostani fejlesztési ciklusban a régióban még mintegy 38 milliárd forint szétosztható forrásból 19 milliárd juthat vállalkozásfejlesztésre, 2,5 milliárd pedig a turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos beruházásokra.

Lukács Ferenc, a négycsillagos szállodát üzemeltető Hotel Carbona Zrt. vezérigazgatója a beruházás részleteiről elmondta: eredetileg 275 millió forintot szántak a munkálatokra – amelyhez 73,4 millió forint támogatást nyertek a fejlesztési tanácstól –, de végül 320 millió forintot fordítottak rá. A hotelhez új főbejáratot építettek, megújították a szobák erkélyeit és a konferenciatermet. Új szaunarendszert alakítottak ki, valamint egy kifejezetten a kamaszok szórakozását szolgáló medencét is építettek, és felújították az uszodát.

A vezérigazgató kifejtette, hogy a 265 szobás hotel már az első Széchenyi-terv révén is 320 millió forintos támogatáshoz jutott, de az utóbbi 11 évben a tulajdonosok összesen közel hatmilliárd forintot fordítottak a szálloda fejlesztésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.