Hiába uszított „az autokrata Orbán” ellen, padlón maradt az MSZP

A bizalom nem tér vissza címmel a Magyar Szocialista Pártról (MSZP) közölt elemzést hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

MNO
2011. 06. 06. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német konzervatív napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó bécsi tudósítója, Reinhard Olt írásának alcímében azt emelte ki, hogy még mindig a magyar szocialistákat teszik felelőssé a gondokért. Cikkének bevezetőjében Olt az Orbán-kormány első évére tekintett vissza. Orbán Viktornak – mint fogalmazott – van oka a magabiztosságra. Idézte a miniszterelnök által vont mérleget, utalva arra: a kormányfőnek meggyőződése, hogy sikerül kivezetni az országot abból az adósságválságból, amelybe az előző szocialista-liberális kormányok sodorták. Ezáltal pedig sikerül megteremteni Magyarország „történelmi felemelkedésének” alapjait.

Olt idézte a Nézőpont Intézet fölmérését, amely szerint az állampolgárok szemében 1990 óta Orbán Viktor a legjobb miniszterelnök Antall József, a szocialista Horn Gyula és a hivatalosan pártoktól független, de valójában a szocialisták által támogatott Bajnai Gordon előtt. Messze lemaradva következik Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc – tette hozzá Olt, utalva arra is, hogy az emberek túlnyomóan pozitívan értékelik Orbán politikáját és kormányának intézkedéseit is.

A felmérés részletes ismertetése után a német konzervatív újság cikkírója rámutatott: az ellenzéki pártok közül csupán az LMP népszerűsége növekedett, miközben a többi párt támogatottsága megközelítőleg hasonló a tavaly tavaszi parlamenti választásokon, valamint az őszi önkormányzati választásokon kimutatotthoz. Olt szerint ez különösen a szocialisták számára lesújtó. A párt nem állt talpra az egy évvel ezelőtti bukás, a „társadalmi és parlamenti marginalizálódás” óta.

A szocialistákat okolják az emberek

Egy évvel az új kormány hivatalba lépése után a munkanélküliséget, az áremelkedést, az államadósságot, valamint a költségvetési hiányt továbbra sem Orbánnak tulajdonítják az emberek. A lakosság nagy része – akárcsak korábban – a szocialistákat teszi felelőssé az ország állapotáért – mutatott rá a cikkíró. A szocialistákkal szembeni bizalomhiányt eddig az MSZP publicista cinkosai sem tudták felszámolni, még ha idehaza, de még inkább az országon kívül „az autokrata Orbán” ellen uszítottak – fogalmazott Olt. Szerinte a szocialisták nem húztak hasznot sem az új médiatörvény körüli viharokból, sem pedig azokból a támadásokból, amelyek az Orbán-kormány ellen indultak a határon túli magyarok melletti kiállásért. Sőt, az ellenkezője történt.

Ugyanez vonatkozik a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeknek megadott állampolgárság miatti vitákra vagy az új alkotmány körüli birkózásra – vélekedett Olt, aki szerint az ezzel kapcsolatos tiltakozások – amelyek élén Gyurcsány „a nemzet oltalmazójaként” akart ismét tekintélyt szerezni – jórészt „kipukkadtak”.

A cikkíró szerint még a szocialista párt soraiban is kevés rokonszenvre talál Gyurcsánynak az a nyilvánvaló kísérlete, hogy visszaszerezze a párt irányítását. Ezzel mindenekelőtt a fiatal MSZP-elnök, Mesterházy Attila életét nehezíti meg – vélekedett Olt, utalva arra, hogy Mesterházy a választási kudarc után a szétesett párt irányzatainak és platformjainak konszolidációt ígért. Olt szerint hajótörést szenvedett Gyurcsánynak az a kísérlete, hogy az MSZP-t és az LMP-t egyfajta Orbán-ellenes szövetségbe tömörítse. A továbbiakban a szerző beszámolt a párton belüli, Gyurcsány-ellenes kritikákról, mindenekelőtt Puch Lászlónak egy, a Budapester Zeitung című német nyelvű lapban megjelent nyilatkozatát idézve.

Emlékeztetett arra is, hogy korrupció gyanúja miatt Gyurcsányra a főügyész kezdeményezésére büntetőeljárás vár. A korrupció gyanúja „kényes időben” merül fel, mivel Gyurcsány éppen most emlegeti a szocialista táboron belüli „radikális újrakezdést”, amely által a párt végre megszabadulhatna „a korrupt egyesület imázsától” – írta Olt, ismertetve a Gyurcsány nevéhez kapcsolt gyanús korrupciós eseteket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.